Social

Calendarul Zilei // Trei ani fără actrița Eugenia Botnaru

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 4 decembrie

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

1959: NASA a trimis în spațiu misiunea „Little Joe 2” care transportă maimuța Sam pentru a testa efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor.

1991: Corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban șapte ani.

1992: Sub egida ONU, președintele SUA George Bush a ordonat înființarea Unified Task Force pentru a acorda ajutor umanitar și de a restaura ordinea în Somalia.

Au decedat:

1642: cardinalul Richelieu, prim-ministru al Franței

1769: Constantin Mavrocordat, de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

La 4 decembrie 2020 la vârsta de 84 de ani, a decedat Eugenia Botnaru, actriță de teatru și cinema din Republica Moldova. Eugenia Botnaru s-a născut la 3 ianuarie 1936, în satul Gribova, raionul Drochia, Republica Moldova.Și-a făcut studiile la Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu” din Chișinău. A activat în trupa Teatrului dramatic „Aleksandr Pușkin”, azi Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, după care la Teatrul folcloric „Ion Creangă”. Din 1996, evoluează în cadrul Asociației de Creație „Buciumul”. Interpretează peste 100 de roluri, iar filmografia sa cuprinde aproximativ 20 de titluri, printre care: Singur în fața dragostei, Luceafărul, Polobocul. A participat la sonorizarea în limba română a peste 200 de filme. În 1994, a fost distinsă cu titlul de Maestru în Artă din Republica Moldova. A deținut, de asemenea, și Medalia „Meritul Civic”.

La 4 decembrie este marcată Ziua Internațională a Băncilor. La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția, care desemna 4 decembrie drept Ziua Internațională a Băncilor, ca semn de recunoștință pentru potențialul semnificativ al băncilor de dezvoltare multilaterală și al altor bănci internaționale de dezvoltare. În septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat un set amplu de obiective de dezvoltare durabilă și a reafirmat angajamentul de a lucra pentru punerea lor în aplicare până în 2030. Tot atunci a recunoscut că eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile sale, inclusiv sărăcia extremă, este cea mai mare provocare globală și o cerință indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă, potrivit articolul International Day of Banks de pe site-ul ONU. De notat că majoritatea celor mai mari bănci din lume în anul 2023, cu active totale, au fost din China, mai exact, primele 8 poziții. Ultimele două locuri în TOP 10 cele mai mari bănci din lume sunt ocupate de bănci americane.

Citește mai mult