Social

Adrian Eros, la Radio Moldova: „Aș putea să declar că suntem într-un război hibrid”

Autoritățile cunosc intențiile Federației Ruse de a ajunge militar pe teritoriul Republicii Moldova, însă până în prezent acest lucru nu le-a reușit. Cu toate acestea Moscova nu a renunță la ideea de a păstra țara noastră în sfera ei de influență. În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, a declarat că anumite persoane, prin diferite metode, inclusiv acțiuni hibride, încearcă destabilizarea societății noastre.

„Având un război la graniță, având trupele Federației Ruse ilegal staționate în regiunea transnistreană, acea presiune externă asupra societății noastră, aș putea să declar că suntem într-un război hibrid în toată forma expusă și cel mai mare risc este riscul informațional prin care diferite forțe încearcă să convingă cetățenii Republicii Moldova că vectorul nostru pro-european nu este unul corect, trebuie să ne întoarcem spre Federația Rusă. Am observat în campania electorală curentă încercarea de a cumpăra atât alegătorii cât și persoane care să candideze în diferite funcții”*

Potrivit șefului de la MAI, în spatele acestor grupări criminale se află persoane adepte ale Federației Ruse, sunt oameni din politică din mediul de afaceri și cel online.

„Aceste acțiuni sunt întreprinse împotriva guvernării și de a destabiliza societatea noastre sunt conduse prin diferite grupări criminale care au o singură intenție- de a diminua din autoritatea guvernării, de a diviza societate, de a crea acel sentiment de panică și instabilitate.”

În altă ordine de idei, ministrul Afacerilor Interne a declarat că starea ne urgență nu va mai fi prelungită, dacă situația nu se va agrava.

„Starea de urgență depinde de starea de securitate regională care există și care va fi după 30 de zile. Ne-am propus ca în această perioadă să avem o perioadă de tranziție de la starea de urgență la una normală și să avem transpunerea acelor acte normative, hotărâri de guvern, sau dispoziții aprobate în acestă perioadă de urgență și sunt necesare de a fi transpuse în legislație”.

Fiind solicitat să explice de fapt această tranziție, Adrian Efros a menționat:

„Pe perioada stării de urgență au fost adoptate mai multe derogări de la legislația în vigoare ca să ne dea posibiltate, Guvernului, ca să reacționeze prompt. Acum unele derogări nu mai sunt valabile și nu au valoare, dar unele derogări, noi am înțeles că este necesar de a fi transpuse în legislație și în condițiile normale de activitate. Sunt niște sectoare, nu doar din motive de securitate, care să fie ajustate”.

Amintim că pe 24 noiembrie, starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Această decizie, potrivit autorităților, este determinată de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni, de multiplele incertitudini privind evoluțiile ulterioare ale războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ceea ce păstrează riscuri înalte de securitate care pot afecta și Republica Moldova. Mai exact, pe parcursul sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult