Social

Fermierii spun că protestele vor continua, iar următorul ar putea fi organizat pe 8 decembrie

Astăzi mai mulți agricultorii au protestat în fața Guvernului și Parlamentului mai bine de 2 ore. Au organizat marșuri cu tehnică agricolă, iar circulația pe bulevardul central a fost parțial sistată. Reprezentanții Guvernului spun că sunt în căutarea soluțiilor pentru a ajuta și în continuare fermierii.

Agricultorii se plâng că din cauza datoriilor la bănci riscă să falimenteze, iar companiile de microfinanțare au început să le sechestreze tehnica și terenurile agricole. Aceștia au claxonat mai bine de 2 ore, iar în semn de nemulțumire au lăsat în fața Legislativului și Executivului struguri de poamă pe care nu i-au putut vinde, dar și fân.

Noi de 2 săptămâni protestăm în centrul capitalei. Nimeni din conducători nu a ieșit să vorbească cu noi. Agricultura este distrusă! Fiul meu a lucrat 11 ani în Italia a venit și a investit în domeniul agricol și acum mi-i rușine că l-am chemat acasă. Toți suntem datori la bănci și riscăm să falimentăm”.

Atitudinea față de țărani și agricultură nu este frumoasă. Cred că o să mai protestăm”.

Este cea mai gravă situație în domeniul agricol din ultimii 30 de ani. Fermierii au datorii enorme la bănci și creditori. Solicităm ca autoritățile să pătrundă în esența problemelor noastre”.

Guvernul ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de stare de urgență, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată. Autoritățile au menționat transparent despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război și întreruperea comerțului”, a spus Daniel Vodă.

Amintim că agricultorii au organizat mai multe proteste în ultimele săptămâni cerând, printre altele, moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce în următorul an din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Câteva zeci de unități de tehnică agricolă sunt și acum amplasate în Piața Marii Adunări Naționale. Agricultorii spun că protestele vor continua.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult