Politic

Contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei în războiul din Ucraina, istoric din SUA

Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, pe măsură ce se apropie de împlinirea a doi ani, devine unul static, iar contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei, este de părere profesorul de istorie la Universitatea Yale, Timothy Snyder, notează portalul Defence România. Pe de altă parte, istoricul precizează că Ucraina continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru Flota rusă din Marea Neagră, acesta fiind principalul succes.

În timp ce presa occidentală continuă să vehiculeze ideea că nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în contraofensiva ucraineană, lansată la începutul lunii iunie, totuși Ucraina a reușit să descurajeze Flota rusă din Marea Neagră și să deschidă coridorul pentru comerțul cu cereale, precizează profesorul de istorie la Universitatea Yale, Timothy Snyder. Potrivit acestuia, victoriile înregistrate pe plan naval de Ucraina, infirmă faptul că ucrainenii sunt incapabili să câștige războiul.

Pe de altă parte, editorialistul la The Telegraph, Tom Sharp, fost căpitan al unei fregate a Marinei Regale Britanice, menționează că ,,Ucraina a obținut o victorie navală majoră fără a avea propria sa marină. Potrivit estimărilor sale, controlul Rusiei asupra Sevastopolului este tot mai slab, ceea ce are implicații uriașe pentru Flota rusă din Marea Neagră. La rândul său, fostul profesor de studii de securitate la Institutul pentru Studii Strategice la Colegiului de Război al Armatei Statelor Unite și expert la Institutul pentru Studii de Politică Externă, Stephen Blank, menționează că în absența unei forțe aeriene puternice cu avioane de luptă, aceste victorii dezvăluie „inteligența strategică a Ucrainei în coordonarea operațiunilor militare”. El susține că scopul lor final este de a „scote Rusia din Crimeea". Prin urmare, subliniază Stephen Blank, aceste operațiuni merită în continuare sprijin occidental pe scară largă.

Și istoricul militar austriac, Markus Reisner, într-un interviu pentru DW, care îl citează pe comandantul-șef ucrainean, Valeri Zalujnîi, spune că, după 20 de luni, se vede că Ucraina primește doar atât cât îi permite să reechilibreze o situație asimetrică, însă nu suficient pentru a-i obliga pe ruși să intre în negocieri.

Amintim că, ieri liderul de la Kiev,Volodimir Zelenski, urmă să se adreseze, prin videoconferință, Congresului Statelor Unite ale Americii, sperând să obțină deblocarea unui nou pachet de ajutor crucial pentru țara sa aflată în război, însă intervenția nu a avut loc.

Citește mai mult