Politic

Comisia Națională pentru Integrare Europeană a aprobat Planul pentru deoligarhizare

Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) a aprobat în ședința de joi Planul pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. Acest Plan de deoligarhizare face parte din cele 9 recomandări ale Comisiei Europene, informează Președinția.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

„Planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale. De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice”, se precizează în comunicat.

De asemenea, potrivit sursei, membrii Comisiei au trecut în revistă progresele înregistrate în realizarea recomandărilor Comisiei Europene, reflectate în raportul instituției din 8 decembrie.

„Cei prezenți au discutat și care sunt următorii pași către îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Totodată, oficialii vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie pentru a promova inițierea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil”, a mai menționat Președinția.

Amintim că, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, apreciind realizările Chișinăului în implementarea angajamentelor asumate la obținerea în iunie 2022 a statutului de țară candidată la aderare.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult