Politic

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană influențate de contextul geopolitic, potrivit experților politici

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană sunt influențate de contextul geopolitic, chiar dacă decizia finală de la Summitul din 14-15 decembrie va fi una politică, au declarat experții politici de la Chișinău într-o dezbatere publică de la IPN.

Decizia finală a Consiliului European ar putea fi luată și la reuniunea din luna martie anul viitor, în condițiile în care unele state ar condiționa lansarea negocierilor cu Ucraina, care, deocamdată, este în pachet cu Republica Moldova, a declarat cercetătoarea în politică externă Dorina Baltag. Cu toate acestea, contextul va rămâne unul geopolitic, a precizat experta.

„Este pentru prima dată în istoria Uniuni Europene când Comisia Europeană dă undă verde negocierilor formale de aderare înainte ca țară să îndeplinească pe deplin toate condițiile prealabile. Dacă ne uităm în raportul Comisiei, nu am îndepinit toți pașii, acele criterii, anume războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a urgentat acest proces”, a menționat Dorina Baltag.

La rândul său, comentatorul politic Nicolae Negru a declarat că deși Comisia Europeană recomandă Consiliului European lansarea negocierilor pentru aderare cu Republica Moldova, țara noastră trebuie să fie pregătită pentru acest proces și din punct de vedere economic.

„Dacă este acceptată Republica Moldova în UE, economia ei face față gradului de concurență care există în cadrul UE sau va fi nevoie să fie întreținută de cineva, ceea ce nu se acceptă. Republica Moldova va fi ajutată, dar asta nu înseamnă că cineva va face lucrul în locul ei”, a afirmat Nicolae Negru.

La rândul său, comentatorul politic, Igor Boțan, a precizat că este important ca negocierile cu Republica Moldova să fie lansate imediat după Summitul din 14-15 decembrie, deoarece la începutul anului viitor Uniunea Europeană deja va fi preocupată de alegerile europarlamentare și reformarea instituțiilor europene.

„Pentru Republica Moldova este foarte important după întrunirea Consiliului European din 14-15 decembrie, să vedem care va fi decizia. Dacă decizia va fi pozitivă va fi forte important când va avea loc prin conferință interguvernamentală de începere a negocierilor Uniunii Europene cu Republica Moldova pentru că agenda europeană este foarte încărcată”, a conchis Igor Boțan.

Precizăm că Parlamentul European la 5 octombrie și Comisia Europeană la 8 noiembrie au recomandat Consiliului European lansarea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina după Summitul din 14-15 decembrie.

Amintim că, Ungaria anunță că se opune lansării negocierilor cu Ucraina, pe când Uniunea Europeană pledează ca aceasta să fie în pachet cu Republica Moldova.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult