Social

Termoelectrica solicită reducerea tarifelor pentru energia termică și electrică începând cu 2024

Termoelectrica solicită micșorarea tarifului pentru energia termică cu 15 la sută și cu 8 % pentru energia electrică, începând cu anul 2024. O solicitare în acest sens a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a anunțat astăzi într-o conferință de presă, directorul interimar de la Termoelectrica, Iurie Razlovan.

„Luând în calcul diminuarea prețului mediu ponderat al gazelor naturale prognozat pentru anul 2024, comparativ cu prețul gazelor naturale inclus în tarifele existente, Termoelectrica s-a adresat către ANRE cu solicitarea de ajustare a tarifului pentru anul 2024. Cifra pentru energia termică este de 2873 pentru o gigacalorie și pentru energia electrică 365 pentru un KW. Discuțiile au fost destul de lungi, probabil că ANRE vor aplica careva modificări la cifrele noastre, urmează să se întâmple în timpul apropiat”, a menționat Iurie Razlovan.

Iurie Razlovan a mai spus că, în prezent, peste 96 la sută din gospodăriile racordate la sistemul centralizat de încălzire termică au fost conectate la agentul termic, ceea ce constituie 4232 de unități din totalul de 4 414.

De asemenea, oficialul a subliniat că nu există riscuri semnificative care ar periclita buna funcționare a utilajului de generare, transport și distribuție a energiei produsă de instituție. El mai spune că pe 20 decembrie vor fi încheiate lucrările de reparație capitală a blocului energetic 2, care ar putea fi conectat la necesitate.

Amintim că în urma solicitării formulate de Termoelectrica, ultima dată prețul la căldură a scăzut în vara acestui an, de la 3 mii 577 de lei până la 3 mii 267 de lei pentru o gigacalorie, iar tariful energiei electrice produse de instituție a fost majorat cu cinci bani, de la 3 lei și 93 de bani, până la 3 lei și 98 de bani pentru un kilowatt oră.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult