Politic

La Parlament a fost organizat un seminar, în cooperare cu Legislativul European, privind procesul de aderare a R. Moldova la UE

Rolul Parlamentului în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a constituit subiectul discuțiilor desfășurate în cadrul Seminarului pentru Susținerea Democrației, organizat, astăzi, de Parlamentul Republicii Moldova și Grupul de Sprijin pentru Democrație și Coordonare Electorală al Parlamentului European. La eveniment au participat deputați și funcționari din Parlamentul Republicii Moldova, membri ai parlamentelor țărilor Uniunii Europene, reprezentanți ai mediului academic european.

Parlament
Sursa: Parlament

În debutul evenimentului, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a menționat că seminarul are loc ca urmare a vizitei la Parlamentul European a unui grup de deputați, în luna iulie a acestui an, când s-a discutat despre sprijinul care poate fi acordat țării noastre pentru a avansa în procesul de integrare europeană, se arată într-un comunicat al Legislativului.

Potrivit deputatei , în prezent, la nivel național sunt două procese-cheie în jurul cărora autoritățile își concentrează eforturile.

Primul vizează cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană și, conform raportului Comisiei Europene, rata de realizare a acestora este de 94%. Iar cel de-al doilea sunt capitolele care urmează a fi negociate cu Uniunea Europeană, pentru care sunt înregistrate progrese, remarcate de Comisia Europeană.

„Ne bucură concluziile raportului, dar înțelegem că trebuie să depunem eforturi avansate. Parlamentul este instituția care monitorizează procesul și poate avea un rol proactiv în acest sens”, a menționat președinta Comisiei, Doina Gherman.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a subliniat că procesul de integrare europeană trebuie să fie resimțit de toți cetățenii, iar Parlamentul trebuie să asigure transparența.

„Atunci când sunt votate acte normative care vizează justiția, mediul de afaceri, agricultura sau alte domenii, toate aceste acte normative trebuie consultate cu subiecții acestor reforme. Calitatea reformelor depinde de calitatea actelor normative și, în acest sens, noi de fiecare dată atragem atenția asupra necesității de a vota legi profesioniste”, a spus Vlad Batrîncea.

În mesajul transmis participanților de europarlamentarul Dragoș Tudorache, coordonatorul activităților de susținere a democrației parlamentare în Republica Moldova, se menționează că, de la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a demonstrat progrese semnificative în parcursul de integrare, transpuse în obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE în 2022 și, sperăm, în obținerea unui răspuns pozitiv privind inițierea negocierilor de aderare. Europarlamentarul a mai menționat că, în ultima perioadă, legislativul de la Chișinău a jucat un rol major în procesul de aderare la UE, susținând reformele inițiate de Guvern, se mai menționează în comunicatul Parlamentului.

În cadrul celor trei sesiuni de discuții, desfășurate pe parcursul zilei, au fost abordate subiecte ce vizează rolul Parlamentului și al diplomației parlamentare în contextul integrării în Uniunea Europeană. De asemenea, participanți au discutat despre rolul comisiilor parlamentare pentru integrare europeană în procesul de aderare. Seminarul a avut drept scop realizarea schimbului de bune practici între parlamentarii din țara noastră și membri ai parlamentelor/ experți din țările Uniunii Europene”, mai notează sursa citată.

Evenimentul este parte a activităților desfășurate sub egida Memorandumului de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat în anul 2021, și care își propune consolidarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult