Doctorul familiei// Îndulcitori artificiali
Băuturile cu îndulcitori artificiali sunt deseori promovate de producători ca fiind dietetice și asta pentru că aceste nu conțin zahăr. În realitate, acest tip de băuturi poate crește riscul de ficat gras și dezvolta grave probleme de sănătate.

După ce în mai 2023, un nou ghid de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit să nu se folosească îndulcitori fără zahăr pentru a reduce grăsimea corporală, în iulie 2023, OMS a etichetat aspartamul drept „posibil cancerigen pentru oameni”, iar studiile recente menționeză că băuturile în care se folosesc îndulcitori artificiali pot fi sursa mai multor probleme de sănătate, de exemplu obezitatea, diabetul zaharat de tip II și sindromul metabolic.
Boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MASLD) este una dintre cele mai răspândite boli ale ficatului, iar sursele de specialitate estimează că practic fiecare al doilea om este afectat de această patologie.
Boala se caracterizează prin mici depuneri de grăsime în interiorul ficatului și dacă inițial nu există simptome ale afecțiunii, în timp aceasta poate evolua până la ciroză.
Conform unui recent articol publicat în revista științifică BMC Public Health, există o legătură directă între consumul de băuturi cu îndulcitori artificiali și apariția problemelor de metabolism.
Aveți grijă de sănătate și consumați produse calitative, iar dacă doriți ceva dulce evitați băuturile cu îndulcitori artificiali și optați pentru fructe proaspete, uscate sau miere.
AUTOR: Pavel Cepraga