Social

Bugetul de stat alocă 18 milioane de lei pentru îmbunătățirea condițiilor în instituțiile de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova

Aproximativ 18 milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat instituțiilor de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova. Banii vor fi utilizați pentru eficientizarea energetică, repararea instituțiilor și a căminelor, dar și pentru eliminarea consecințelor calamităților naturale din această vară, care au afectat și școlile profesionale.

Mai multe instituții de învățământ profesional tehnic vor beneficia de finanțare din bugetul de stat pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și de trai în cămine, a anunțat secretarul de stat de la Ministerul Educației Galina Rusu. De asemenea, acesta a precizat că finanțările alocate pentru instituțiile beneficiare sunt mai mari comparativ cu anii trecuți.

„În comparație cu anul trecut sunt duble sau pe alocuri și triple. Noi am reușit a avea finanțare din bugetul de stat prin finanțare complementară a lucrărilor bugetare și prin proiecte”, a menționat Galina Rusu.

Directoarea interimară a școlii profesionale din Cupcini, raionul Edineț, Svetlana Cucoară, susține că resursele financiare vor fi utilizare pentru repararea acoperișului instituției, distrus după calamitățile naturale din vara anului curent. Potrivit acesteia, școala profesională va fi eficientizată termic.

„Proiectul ne va da posibilitatea să evităm condensul de vapori, să menținem temperatura în sălile de clase și vom micșora cheltuielii pentru încălzire și, respectiv vom putea asigura o calitate și mai bună pentru eficiența procesului educațional”, a afirmat Svetlana Cucoară.

Școala profesională din orașul Rîșcani, își propune să renoveze atelierele de meserii, pentru condiții mai bune de studii și muncă, a menționat directorul instituției Mircea Cherdivară.

„Vom repara acoperișul, vom termoizola parțial două ateliere, vom crea bază materială pentru două meserii noi. Dorim să creăm condiții mai bune pentru instruire ca școala noastră să fie mai atractivă”, a conchis Mircea Cherdivară.

Precizăm că potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, sunt 88 de instituții de învățământ profesional tehnic, dintre care 38 de școli profesionale. Datele statistice relevă că numărul elevilor în școlile profesionale a scăzut cu 3,5% față de anul trecut, iar prin îmbunătățirea condițiilor de studii, Ministerul Educației își propune să mărească numărul de elevi.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult