Social

Mai mulți agenți economici vor beneficia de finanțare pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic dual

Mai mulți agenți economici vor beneficia de finanțare pentru a dezvolta și a susține învățământul profesional tehnic dual. Dezvoltarea acestui tip de învățământ, care presupune realizarea studiilor teoretice în instituția de învățământ și a stagiilor practice plătite în companii este o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării. Reprezentanții instituției afirmă că acest model de formare profesională va crește numărul de specialiști și va asigura integrarea lor pe piața muncii.

22 de companii care dezvoltă metode alternative de instruire vor beneficia de sprijin din partea Guvernelor Germaniei și Elveției pentru a consolida în continuare programele de pregătire a studenților. Acestea vor primi aproximativ 400 de mii de lei pentru achiziționarea echipamentelor tehnice, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea.

„Au aplicat peste 50 de companii, dar au fost selectate 22, care vor beneficia de sprijin financiar pentru achiziția de echipament în sumă de 20 de mii de euro. Totuși, companiile autohtone sunt solicitate să vină cu o contribuție de cel puțin 5 la sută din valoarea echipamentului care va fi achiziționat. Este vorba despre mașini de frezat, echipamente de laborator, instrumente de tăiere. Cu ajutorul unui maistru instructor vor prelua competențele care ulterior vor ajuta companiile noastre să fie mai pregătite pentru competiția pentru o piață, inclusiv pentru cea din UE”.

Dezvoltarea învățământului dual și crearea unor noi posibilități de angajare a studenților în câmpul muncii, reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației și Cercetării, afirmă secretara de stat, Galina Rusu. Potrivit acesteia, învățământul dual poate oferi soluții la dezvoltarea întregului stat.

„Pentru noi este esențial ca să dezvoltăm relațiile de colaborare între instituțiile de învățământ profesional tehnic din țara noastră și agenții economici, în primul rând, pentru a elimina deficitul de competențe pe care îl avem în țara noastră. Pe de altă parte, ne confruntăm cu un deficit de cadre, iar învățământul dual este soluția cea mai potrivită de a exclude aceste carențe”.

În prezent, peste 140 de companii din țara noastră implementează învățământul dual, iar până acum au fost instruiți peste 1 mie 700 de studenți din toată țara.

În Republica Moldova, învățământul dual este implementat din anul 2014. Asemenea programe sunt aplicate și în țări precum Elveția, Germania și Austria.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult