Economic

Exportul de vinuri a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut. În 11 luni, vinificatorii au reușit să majoreze cu 17% cantitatea exportată

Exportul de vinuri a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut. În primele 11 luni, vinificatorii au reușit să majoreze cu 17 la sută cantitatea și cu 21% valoarea exportului de vinuri, față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi. Potrivit lui, sectorul vitivinicol este unul strategic pentru Republica Moldova și este nevoie de a acționa țintit pentru a deschide noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone.

Anul 2023 a fost unul promițători pentru sectorul vitivinicol deoarece piața și-a revenit după pandemia COVID-19 și războiul din regiune, a declarat la emisiunea „Spațiul Public” de a postul nostru de radio directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi. El a menționat că Republica Moldova nu are aceleași resurse precum țările dezvoltate, cum ar fi Franța, Spania, Italia și Australia, însă Oficiului Național al Viei și Vinului încearcă să abordeze o politică mai bine țintită și să identifice piețele cu un potențial mare de export pentru vinurile moldovenești.

Piețele țintă sunt România, Polonia și Olanda. România este piața noastră istorică, o piață unde noi suntem cunoscuți. Polonia este o economie în creștere, cu un potențial foarte mare de dezvoltare, iar noi observăm că nivelul mediu al veniturilor în țară crește, ceea ce este pentru noi un indicator că trebuie să fim prezenți pe piața din Polonia. Olanda este un hub mare. Producătorii noștri exportă deja pe piața Olandei. Totodată, Olanda este o piață excelentă din punct de vedere al colaborării cu piețele din apropiere”, a declarat Ștefan Iamandi.

Directoarea Asociației Micilor Producători de Vinuri, Elena Tomescu, a precizat că se pune un accent sporit pe fatul ca vinificatorii din țara noastră să fie cât mai competitivi și să exporte cât mai mult pe piața externă.

„Noua traiectorie a noastră de susținere a dezvoltării producătorilor și a membrilor asociației este prin organizarea de diferite evenimente, prin organizarea de programe de instruire și prin participarea la diferite evenimente internaționale în același timp. Eu cred că este important ca aceste activități să ducă la o stimulare a vânzărilor de vinuri atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.”, spune Elena Tomescu.

Datele preliminare ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că producția mondială de vin din 2023 va fi în medie de peste 24 de miliarde de litri. Ar fi un declin de 7% față de 2022 și cel mai redus nivel din 1961. Și Republica Moldova va produce o cantitate mai mică de vin, a declarat anterior la Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean. Potrivit lui, recolta de struguri din țara noastră va fi mai mică în acest an cu 15 la sută decât cea prognozată. Respectiv, și cantitatea de vin va scădea.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult