Expert: Criticile premierului la adresa judecătorilor sunt premature
Premierul Dorin Recean a criticat astăzi judecătorii Curții de Apel care au anulat ieri hotărârea Comisiei Situației Excepționale prin care candidații Partidului Șansă, afiliat lui Ilan Șor, au fost scoși din cursa electorală pentru alegerile locale. Șeful Executivului a sugerat că magistrații ar fi favorizat astfel activitățile criminale. Declarațiile sale au provocat reacția Asociației Judecătorilor, care îl acuză pe Dorin Recean de ingerință în activitatea sistemului judecătoresc. Și unii experți consideră că premierul s-a grăbit cu aceste comentarii.
Magistrații de la Curtea de Apel care au emis hotărârea în privința excluderii candidaților Partidului Șansă au blocat eforturile țării de a stopa activitatea criminală, a declarat în debutul ședinței de astăzi a guvernului, premierul Dorin Recean. Acesta susține însă că statul va interveni de fiecare dată când securitatea națională va fi amenințată.
„Acest complet de judecată de la Curtea de Apel ieri a decis să anuleze decizia Comisiei Situației Excepționale prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupurilor criminale în procesul electoral local din Republica Moldova. Se creează așa o situație în care un grup criminal poate să vină aici, să facă tot ce vrea, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină. Noi credem altfel. De aceea, statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a menționat Dorin Recean.
„Acest complet de judecată de la Curtea de Apel ieri a decis să anuleze decizia Comisiei Situației Excepționale prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupurilor criminale în procesul electoral local din Republica Moldova. Se creează așa o situație în care un grup criminal poate să vină aici, să facă tot ce vrea, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină. Noi credem altfel”.
Declarațiile premierului constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare, a reacționat, în replică, Asociația Judecătorilor. Membrii Asociației susțin că atacurile la adresa judecătorilor, fie și verbale, inclusiv din partea unor membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar.
Și Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat abținerea de la catalogarea și etichetările judecătorilor. Potrivit instituției divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată, combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante, poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor.
Și expertul Watchdog, Alexandru Bot, susține că declarațiile prim-ministrului Dorin Recean au fost exprimate prematur, adică înaintea publicării deciziei motivate a instanței de apel.
„Atât timp cât nu avem decizia motivată a judecătorilor de la instanța de apel, cel puțini nu știm care sunt rațiunile și motivele pentru care ei au adoptat o asemenea soluție. Respectiv, ar fi prematur să spunem că ei au emis o hotărâre vâdit ilegală, eu nu văd de ce să dăm calificative judecătorilor, în acest sens. Deși înțeleg că subiectul este unul sensibil și motivarea trebuie să fie una pe măsură. Așteptăm motivarea, apoi ne lansăm în declarații”, a precizat expertul Alexandru Bot.
Contactați de Radio Moldova pentru a afla dacă decizia instanței ar putea influența alegerile locale din noiembrie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și reprezentanții Promo-Lex au spus că se vor pronunța la acest subiect doar după ce va fi publicată decizia motivată a instanței.
Precizăm că ieri, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSE prin care toți candidații Partidului „Șansă” au fost excluși din scrutin. Comisia Situații Excepționale a justificat atunci decizia prin faptul că reprezentanții Partidului Șansă, coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, ar fi mituit alegătorii, inclusiv în scopul promovării intereselor Federației Ruse.
Guvernul a anunțat astăzi că a contestat decizia de ieri a Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.