Aderare UE

Stela Leucă, după deschiderea negocierilor de aderare: „Ceea ce urmează sunt exerciții tehnice, marele avantaj, că avem luată decizia în decembrie”

Pentru Republica Moldova era important ca decizia privind lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană să fie adoptată acum, pentru a munci împreună cu instituțiile europene, a declarat secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Stela Leucă, în emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova. Ea a subliniat că în urma alegerilor parlamentare în blocul comunitar s-ar putea schimba comisarii, ceea ce ar putea influența procesul nostru de negociere mai târziu.

„Ceea ce urmează sunt exerciții tehnice, marele avantaj, că avem luată decizia în decembrie, avem un an până când au loc alegerile parlamentare, nu e până când se formează noua Comisie (n. red Comisia Europeană). Avem un an de zile în care putem să muncim extrem de mult și asta ne dorim, să profităm la maxim de acest spațiu de oportunitate și să ne facem temele pentru acasă ca atunci când vine comisia nouă, să nu existe întrebări pe calitatea muncii pe care am făcut-o noi”.

Totodată, oficiala a precizat că după decizia din 14 decembrie, urmează ca legislația națională să fie armonizată la cea a UE, și să fie implementate mai multe reforme, inclusiv reforma justiției, deoligarhizarea și combaterea corupției. Stela Leucă a mai menționat că deocamdată nu s-a decis cu ce capitol vor începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate într-un termen record - la 23 iunie 2022. În aceste 18 luni, Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova cu sprijin financiar pentru depășirea crizelor generate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Precizăm că Parlamentul European, la 5 octombrie și Comisia Europeană, la 8 noiembrie, au recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova, lucru care s-a și întâmplat în seara zilei de 14 decembrie curent.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult