Experți, despre aprobarea Fondului național al culturii: „Înseamnă, în primul rând, motivarea organizațiilor de a iniția activități noi în domeniu”
Proiectele care susțin creația contemporană, traducerile literare și activitățile editoriale, sunt câteva dintre cele care vor fi finanțate prin intermediul Fondului Național al Culturii, aprobat la sfârșitul săptămânii de Parlament. Despre necesitatea acestuia se discută de 16 ani, afirmă experții în domeniu. În opinia lor, noul mecanism va impulsiona dezvoltarea sectorului și va contribui la promovarea artiștilor talentați din țară
Misiunea principală a Fondului național al culturii, constă în finanțarea proiectelor care susțin creația contemporană, valorizarea patrimoniului și dezvoltarea industriilor creative, afirmă secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Andrei Chistol. El a precizat că mecanismele de finanțare sunt țintite să acopere câteva domenii importante.
„Programele fondului vor fi aprobate de Guvern, iar mijloacele vor fi utilizate pentru finanțarea proiectelor din următoarele domenii de intervenție: programe de susținere a proiectelor organizațiilor necomerciale din domeniul culturii, programe de susținere a activităților editoriale și a traducerilor literare, a revistelor culturale, activități în domeniul de formare profesională, programe de dezvoltare culturală locală. Vom susține finanțarea proiectelor pentru organizații necomerciale, persoane juridice și artiști independenți.”
Despre necesitatea unui asemenea fond se discută din anul 2007, a declarat directorul Centrului de Politici Culturale, Veaceslav Reabcinschi, într-un interviu pentru Radio Moldova. În opinia sa, noul mecanism de finanțare va integra procesele culturale, inclusiv în circuitul european și va contribui la dezvoltarea întregului sistem. Potrivit acestuia, managerii culturali vor fi motivați să inițieze noi activități în domeniul de profil și metode alternative de promovare a lecturii.
„Principala idee este însăși schimbarea principiilor de finanțare a activităților culturale. Aceasta înseamnă, în primul rând, motivarea organizațiilor de a iniția activități noi în domeniul culturii. Este și motivația pentru managerii culturii pentru că apare o sursă de finanțare care poate fi accesată în afara subvențiilor primite din partea statului. Proiectele pot fi de la diferite instituții, inclusiv de la biblioteci. Noi vom avea nevoie de un timp oarecare pentru ca să înceapă să funcționeze acest fond.”
Veaceslav Reabcinschi a notat că Fondul național al culturii ar putea deveni funcțional la sfârșitul anului 2024.
Mecanismul a fost inspirat din practica altor state, precum România, Ucraina, Croația și Țările Baltice.
Pentru finanțarea proiectelor culturale și editoriale, Ministerul de resort a estimat costuri în sumă de aproximativ 30 de milioane de lei, care sunt incluse în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2024. Fondul va fi gestionat de Centrul Național de Educație prin Artă, care urmează să fie reorganizat.
Autor: Cristina Prisacari