Maia Sandu și Janis Mazeiks, în fața oamenilor adunați la manifestația „Sărbătorim Moldova Europeană”. Ce mesaje le-au transmis
Ușa către Uniunea Europeană a fost deschisă Republicii Moldova datorită efortului tuturor oamenilor de bună credință, a celor care au luptat pentru independență, care au luptat pentru dreptate și împotriva corupției. Este mesajul președintei Maia Sandu, pe care l-a transmis în fața oamenilor adunați la evenimentul „Sărbătorim Moldova Europeană”. Șefa statului a precizat că de acum încolo, avem două sarcini majore de îndeplinit.
„Să construim în primul rând un stat cu adevărat european care are grijă cu adevărat de cetățenii săi și, doi, să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, unde oamenii se respectă reciproc și unde toți oamenii contribuie la binele comun. Vreau să le mulțumesc statelor membre ale Uniunii Europene că au încredere în noi și că ne ajută să construim un stat european și pentru că ne ajută să facem față tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. Vreau să mulțumesc în special României, care este avocatul nostru”.
La rândul său, ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks, a spus că acum doi ani integrarea UE era un vis pentru mulți cetățeni, însă acum liderii blocului comunitar au transmis ferm că viitorul Republicii Moldova este în UE
„Decizia de a începe negocierile de aderare a fost luată joi la nivel politic de liderii țărilor europene, însă ei s-au bazat pe raportul Comisiei Europene care a constatat progresele realizate de Moldova în domeniile cheie - reforma justiției, lupta împotriva corupției și statul de drept. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă atât determinarea moldovenilor cât și angajamentul Uniunii Europene de a-și realiza promisiunile. Sper că acum când este tot mai clar că Republica Moldova va deveni membră a UE, integrarea europeană va fi consens național”.
După votul Consiliului European privind începerea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, țara noastră urmează să înceapă negocierile, un proces care implică adoptarea legislației Uniunii Europene, în mod special reformarea judiciară, administrativă și economică. Odată ce negocierile sunt finalizate țara candidată poate deveni membră a Uniunii Europene, acesta fiind ultimul pas din procesul de aderare.