Economic

Populația, dar și persoanele juridice vor putea să crediteze companiile prin intermediul mai multor platforme de finanțare

Populația, dar și persoanele juridice vor putea să crediteze companiile prin intermediul mai multor platforme de finanțare. În acest an, a fost schimbată legislația în acest sens, însă legea va intra în vigoare la 1 martie 2024. Potrivit autorităților, aceste schimbări legislative au drept scop susținerea și oferirea unei alternative de finanțare pentru întreprinderile nou înființate, întreprinderile mici și mijlocii și autoritățile administrației publice locale prin intermediul platformelor de finanțare participativă. În același timp, expeții în domeniu spun că era nevoie de schimbări legislatice ca mediul de afaceri de la noi din țară să beneficieze de un spectru mai larg de finanțare.

Legea privind serviciile de finanțare participativă sau Crowdfunding are drept scop susținerea și oferirea unei alternative, a declarat membrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Victor Spînu. Potrivit deputatului, posibilitățile sunt nelimitate însă a fost nevoie de un cadru legal bine reglementat pentru a evita anumite probleme.

„Proiectul de lege presupune că o varietate largă de instituții, chiar și o persoană fizică, dacă are nevoie de a procura anumite bunuri, poate să lanseze o campanie de Crowdfunding. Ea se prezintă potențialilor investitori prin intermediul acestei platforme, își declară veniturile, planurile pe viitor și poate să adune capital, care în alte timpuri era posibil de obținut doar de la bănci sau instituții de micro-finanțare”, a declarat Victor Spînu.

Schimbările legislative au fost consultate cu mediul de afaceri și s-a ținut cont de necesitățile acestora, pentru ca în final să ajute companiile nou create, a menționat coordonatoarea de Comunitate Startup Moldova, Ilinca Crudu.

„De regulă, este o parte din companie pe care o dai pentru a-ți fi oferiți niște bani și, în final, să aveți o formulă de win-win, atât pentru fondatorul cât și pentru persoana care a investit. O caracteristică foarte interesantă, dacă vorbim de finanțarea participativă, este că, pe lângă faptul că obții finanțare, obții și mentorat, ghidare. Asta pentru că persoana care îți oferă bani este mai experimentată și știe mai multe despre domeniul în care se dezvoltă afacerea”, spune Ilinca Crudu.

La nivel mondial asemenea metode de finanțare există de mai mult timp, astfel era necesar să fie implementate și în Republica Moldova, a precizat fondatorul unei platforme de creditare, Tudor Darie.

„Noi recent am obținut autorizația de finanțare participativă în Uniunea Europeană. Ne referim la acea autoritate obținută de la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, iar licența este dintr-o țară din UE. Din 2024, avem posibilitatea să creștem proiectul nostru la nivelul UE. Pe de altă parte, în 2024 avem un plan de a testa primele servicii de digital banking. Aici discutăm cu un partener care are licență de e-money, astfel încât prin intermediul acestui parteneriat să putem oferi clienților noștri cont bancar și carduri conectate la acele conturi”, a punctat Tudor Darie.

Amintim că, în data de 7 iulie proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă a fost votat de parlamentari în cea de-a doua lectură. Obiectivul final al inițiativei este promovarea dezvoltării durabile a IMM-urilor, prin îmbunătățirea mediului juridic și economic, asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii, crearea unui mediu investițional atractiv. Legea va intra în vigoare la 1 martie 2024.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult