Fermierii cer introducerea unui mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor
Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului urgent să introducă un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria. Asta în contextul în care autoritățile au anunțat anterior că starea de urgență ar putea să nu mai fie prelungită din 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile Comisiei Situații Excepționale vor fi anulate automat.
Recent, autoritățile au anunțat că starea de urgență ar urma să fie ridicată, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile Comisiei Situații Excepționale se anulează automat, inclusiv cea din 4 octombrie 2023, care presupune că pentru perioada stării de urgență este valabil sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoaselor.
Conform Dispoziției CSE, au dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.
Potrivit fermierilor, măsura respectivă a fost aplicată cu mare întârziere, însă a stopat totuși prăbușirea prețurilor pe piață internă, după ce se atestă în ultimele două luni o creștere lentă a prețurilor la grâu, porumb și floarea soarelui.
Totodată, fermierii atrag atenția că lipsa restricțiilor de import, nu doar va dezechilibra piața internă, dar va pune în pericol și exportul de grâu, porumb și floarea soarelui în România, care a atenționat repetat țara noastră despre pericolul reexportului de cereale și oleaginoase din Ucraina. Iar blocarea exporturilor în România ar fi o adevărată catastrofă pentru fermierii din Republica Moldova.
Contactat telefonic purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă nu a răspuns la apeluri și mesaje pentru a comenta solicitarea agricultorilor.