Politic

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar trebui să înceapă înainte de luna aprilie 2024, opinii

Negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar trebui să înceapă înainte de luna aprilie anul 2024, când va fi lansată campania electorală pentru alegerile Parlamentului European, au afirmat participanții la dezbaterile publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Totodată, aceștia au precizat că este important ca țara noastră să finalizeze implementarea celor trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene.

Rezultatele alegerilor europarlamentare, care vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024, nu vor putea influența parcursul european al Republicii Moldova, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Oficialul se arată încrezător că actuala componentă a Parlamentului European, care este una pro-europeană și pro-Moldova, nu se va schimba considerabil.

„Până în luna aprilie vom lucra exact așa cum am lucrat și până acum, din aprilie vom fi în campanie electorală, decizii politice nu se vor lua, după campanie, cred că câștigători vom fi tot noi majoritatea va fi pro-europeană și una pro cu Republica Moldova, extremiștii despre care vorbim, extrema dreaptă, euroscepticii, la ultimele alegeri credeam că vor crește în importanță, dar creșterea lor a fost nesemnificativă, la fel cred că va fi și acum”, a afirmat Siegfried Mureșan.

La rândul său, cercetătoarea la Centrul Berlin pentru Politică Externă Anastasia Pociumban a precizat că după decizia pozitivă a Consiliului European din 14 decembrie, în luna martie anul viitor urmează încă o decizie importantă, cea de aprobare a Planului de negocieri pentru care Republica Moldova trebuie să fie pregătită bine.

„Este un proces care va fi destul de îndelungat și posibilitatea de a bloca negocierile sau a bloca tot parcursul european, există, de aceasta este foarte mult legat și procesul de extindere și procesul de reformă care ține de Uniunea Europeană. Cred că, foarte mult depinde cum vor merge aceste procese pentru că până la urmă Moldova nu merge singură în această cale, sunt nouă țări și acest proces va fi foarte mult legat de interesele politice din diferite capitale”, a menționat Anastasia Pociumban.

Cercetătoarea în politică externă din Țările de Jos, Dorina Baltag, a precizat că este foarte importantă comunicarea între autorități și societatea civilă, inclusiv cu reprezentanții acesteia din diasporă.

„Un ingredient cheie pe care nu-l aud în spațiul public să-l discutăm este comunicarea cu cetățenii, ori, aceasta este chintesența procesului de integrare de care nu ar trebui să uităm. În contextul în care țara noastră este atât de impactată de efectele migrației și vreau să zic că impactul ne este atât de negativ pentru că nu mai vorbim despre remitențele din perspectiva financiară care vin către țară, dar vorbim și despre remitențele sociale”, a conchis Dorina Baltag.

Precizăm că în scurt timp își va începe activitatea Biroul pentru Integrare, care va activa în cadrul Ministerului de Externe și va fi responsabil de negocierea acquis-ului comunitar.

Amintim că, la 14 decembrie, Consiliul European a decis lansarea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult