Social

Doctorul familiei// Un simplu test de salivă ar putea fi utilizat pentru depistarea cancerului

Numărul cazurilor de cancer ar putea să atingă cifra de 28.4 milioane până în 2040. Cercetătorii susțin că în viitor ar putea fi utilizat un simplu test de salivă pentru a depista această afecțiune.

În 2020 circa 19.3 milioane de cancere au fost depistate primar, iar numărul global de cazuri are tendința să se mărească la cifra de 28,4 milioane până în 2040.

Pentru majoritatea bolilor oncologice, detectarea precoce și tratamentul pot oferi rezultate mai bune pacienților, astfel cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg din Suedia au descoperit că în anumite celule canceroase se formează compuși zaharoși modificați, iar aceștia ar putea fi depistați în viitor prin efectuarea unor simple teste de salivă sau sânge.

Dr. Daniel Bojar, autorul principal al studiului, menționează că în organsimul uman există în mod natural substanțe numite glicani. Glicanii sunt lanțuri complexe de zahăr ce se atașează de lipidele sau proteinele din organism, iar atunci când apare un proces oncologic, tumoarea deformează glicanii.

Nu este un proces simplu, dar în realitatea științifică acest fenomen este și mai complicat.

Autorii studiului își propun să combine aceste descoperiri cu inteligența artificială, astfel încât noua tehnologie să poată descoperi cancerul în timp record.

„Metode precum AI ne permit să îmbunătățim calitatea datelor, pe care am arătat-o în lucrarea care descrie această metodă, iar prezentul fapt ne permite să identificăm structurile relevante cu o semnificație statistică ridicată.” punctează Dr. Daniel Bojar.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult