Republica Moldova a devenit a doua casă pentru peste 20 de mii de cetățeni străini
Peste 20 de mii de cetățeni străini studiază, dezvoltă afaceri, fac voluntariat și muncesc în țara noastră, susțin reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație. Astfel, potrivit acestora, Republica Moldova a devenit a doua casă pentru migranții din 130 de țări, cei mai mulți fiind din România, Rusia, Ucraina și Italia.
Burak Kahraman, un tânăr turc, a venit în Republica Moldova în anul 2013 să-și continue studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Fiind student o companie de textile i-a propus să lucreze în calitate de traducător, iar din 2021, este manager relații cu clienții la această firmă. A învățat limba română, iar astăzi Republica Moldova a devenit pentru el a doua casă.
„Am învățat limba de stat, limba română pentru că acum oriunde mă duc eu sunt mândru de mine pentru că lume zice: uite, avem atâția străini care nu cunosc limba de stat. Dacă mă duc în Turcia în vacanță pe 2 săptămâni, o săptămână trece, a doua deja caut să mă duc, pentru că este o emoție să mă întorc înapoi. Pentru mine Moldova este a doua casă”.
Natalia Kenk este căsătorită de mai mulți ani cu un cetățean turc, care s-a angajat la un atelier din țara noastră în calitate de giuvaier. După 16 ani de când locuiește aici, bărbatul și-a schimbat profesia și a creat o relație frumoasă cu familia și vecinii. Femeia spune însă că și-ar dori ca procedura de obținere a actelor pentru soțul său să fie simplificată.
„Nu a simțit diferența, sau să fie o discriminare. S-a adaptat ușor. Prietenii, familia l-au acceptat bine. Pentru cetățenii turci se cere viză, este tot o problemă. Ceea ce ține de întregirea familiei, cred că ar trebui să fie mult mai ușor”.
Pentru mii de cetățeni străini Republica Moldova a devenit cea de- a doua casă, aici ei muncesc, dezvoltă afaceri și s-au adaptat condițiilor din țara noastră, a menționat șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă.
„Avem peste 20 de mii 600 de cetățeni străini care au permise de ședere din Ucraina, România, Rusia, Italia, Turcia. Dar avem cetățeni din peste 130 de țări, care fie muncesc, fie învață, sunt căsătoriți, cu activități de voluntariat sau umanitare, din diferite domenii, investitori”.
Amintim că Republica Moldova a ratificat Carta Organizației Internaționale pentru Migrație în anul 2003.