Social

Opinii//Războiul din Ucraina și influența rusă încetinesc progresul țărilor Parteneriatului Estic, iar rolul UE devine crucial

Anul 2023 a fost dificil pentru toate țările Parteneriatului Estic. Principalul impediment în progresul acestora a fost războiul declanșat de Ucraina și influența rusă în țările Parteneriatului Estic, sunt de părere experții care au participat la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit acestora, în contextul geopolitic actual, rolul Uniunii Europene în susținerea țărilor din Parteneriatul Estic a devenit și mai important.

În anul 2023 societatea civilă din țările Parteneriatului Estic s-a manifestat ca un catalizator al schimbărilor pe multiple planuri, în special în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, a declarat expertul la Asociația ASIST Analitics, Mark Mazureanu.

„Până în prezent, noi avem un continuu proces de tranzitare de la un stat fără societate civilă, la un stat cu societate civilă avansată. Respectiv, pe parcursul anilor, pe implementarea politicilor de bună vecinătate, statele UE au tins să fortifice organizațiile societății civile pe toate filierele, ca să devină apte, să lucreze la nivelul de partener sau sunt contractați pentru livrarea anumitor servicii, monitorizarea anumitor procese de dezvoltare, pentru asistența statului în dezvoltarea unor politici, cu toate că aceste politici au fost masiv susținute de-a lungul anilor de politicile de bună vecinătate”.

La rândul său, directoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Mârzac, a menționat că, după declanșarea războiului în Ucraina de către Federația Rusă, Uniunea Europeană a devenit un furnizor de securitate și în țările Parteneriatului Estic. Ea a mai spus că sectorul de securitate și apărare a devenit primordial în ceea ce privește asistența europeană pentru aceste țări.

„Uniunea Europeană, în ultimul an, într-adevăr s-a manifestat ca un actor de furnizor de securitate, pentru că până acum discutam mai mult despre cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic pentru dezvoltarea țării, democratizarea mai mult axată pe economie. Acum vorbim deja de aspectul de securitate și apărare, managementul frontierelor cu ajutorul UE, strategiilor de dezvoltare în domeniul afacerilor interne a fost elaborate, reziliența la criza refugiaților, în general la gestionarea acestor crize”.

Amintim că Parteneriatul Estic a fost lansat la 7 mai 2009 la Praga, ca parte componentă a Politicii Europene de Vecinătate. Republica Moldova și Ucraina sunt țările din Parteneriatul Estic care au avansat cel mai mult în relațiile cu Uniunea Europeană, la 14 decembrie fiind aprobată lansarea negocierilor pentru aderare la spațiul comunitar.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult