Kremlinul exclude negocierile de pace cu Ucraina
Nu există niciun motiv pentru a începe negocierile de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în zece puncte în noiembrie 2022. Unul dintre punctele cheie ca o condiție prealabilă pentru începerea discuțiilor de pace este retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2022.
„În prezent nu există condiții prealabile pentru negocierile de pace cu Ucraina”, a spus acesta.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai explicat că planul de pace al lui Zelenski, cunoscut și ca „formula de pace” a acestuia, este inadecvat, întrucât urmărește să se ajungă la pace fără participarea Rusiei.
„Este un proces puțin spus absurd”, a notat Peskov.
Perspectiva negocierilor de pace, inclusiv schimbul de teritoriu cu pace sau alte concesii semnificative, nu este susținută de populația ucraineană.
Un sondaj publicat în decembrie 2023 a arătat că 74% dintre ucraineni sunt împotriva unor astfel de concesii teritoriale cu Rusia în schimbul păcii.
De asemenea, liderii ucraineni și occidentali consideră că Rusia nu este interesată de negocieri de pace de bună-credință.
Care este planul în 10 puncte al președintelui Ucrainei
Zelenski și-a anunțat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate și emergente), desfășurat în noiembrie.
Siguranța radiologică și nucleară, cu accent pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
Securitatea alimentară, incluzând protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.
Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile rusești.
Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.
Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
Justiție, care să includă înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război rusești.
Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și refacerea instalațiilor de tratare a apei.
Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, incluzând garanții pentru Ucraina.
Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părțile implicate.
Ce vrea Moscova
Și Federația Rusă are condițiile sale pentru încetarea războiului în Ucraina.
Refuzul aderării la NATO și statut de neutralitate pentru Ucraina. Totodată, Rusia se oferă să devină stat garant al acestei neutralități.
Limba rusă să devină a doua limbă în stat, iar actuala legislație lingvistică să fie abolită.
Recunoașterea Crimeei care parte a Rusiei de către Kiev. Recunoașterea independenței republicilor DNR și LNR în frontierele administrative ale regiunilor (care cuprind în prezent și teritorii controlate de Ucraina).
„Denazificarea”. Interzicerea activităților formațiunilor ultranaționaliste, naziste și neonaziste, a partidelor și organizațiilor publice care realizează asemenea activități și abolirea legilor privind glorificarea naziștilor și a neo-naziștilor.
„Demilitarizarea Ucrainei”. Refuzul și renunțarea completă la armele ofensive.
Anterior, președintele francez, Emmanuel Macron a numit „inacceptabile” solicitările președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus el, nu permit încetarea războiului din Ucraina. Reamintim că pe 24 februarie 2022 a declanșat în Ucraina o așa-numită operațiune specială în Ucraina pentru „denazificarea și demilitarizarea” țării.