Social

Recomandări ANSA pentru a evita toxiinfecțiile alimentare și risipa de produse în timpul sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă, în piețe sunt comercializate diverse produse alimentare, pe care adesea consumatorii le cumpără fără a ține cont de necesitățile reale. Astfel, pentru a evita cumpărarea unor produse neconforme, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a elaborat un set de recomandări.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să procure produse alimentare doar din locuri autorizate, supuse expertizei sanitar-veterinare. De asemenea, oamenii trebuie să fie atenți la aspectul exterior al produsului.

Spre exemplu, carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis,și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Totodată, cetățenii trebuie să țină cont că produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate. La fel, aceștia trebuie să citească atent eticheta produsului, cu informația privind termenul de valabilitate a alimentelor.

Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure.

În ceea ce ține de organizarea evenimentelor festive, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, recomandă ca acestea să aibă loc doar în locuri autorizate, pentru a evita intoxicațiile alimentare.
Totodată, instituția atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă.

Precizăm că, potrivit statisticii, în Republica Moldova, anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de produse alimentare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult