Vasile Șarban: 121 de agricultori au depus cereri la Comisia pentru analiza problemelor invocate de fermieri pentru a primi ajutor
Până astăzi, Comisia pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 a recepționat cererile a 121 de agenți economici din partea asociațiilor de fermieri, care ar avea probleme în realizarea obligațiunilor contractuale cu creditorii. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, care este și președintele acestei comisii. Ministerul Agriculturii va oferi băncilor comerciale informații despre fermierii, care au datorii la plata creditelor, iar la următoarea ședință vor fi propuse și primele soluții.
Până în prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a colectat informații despre profilul agricultorilor care au avut de suferit în urma secetei din acest an și sunt în prag de faliment, a declarat secretarul de stat de la ministerul de resort, Vasile Șarban. Totodată, oficialul a precizat că informația a fost expediată instituțiilor bancare, care urmează să se pronunțe pe fiecare caz în parte.
„Când vorbim despre creditori, ne referim la băncile comerciale, instituțiile non-bancare și furnizorii de inputuri. În acest aspect, au mai fost identificați și alți creditori, cum ar fi agenții economici. Informațiile vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru examinare. Asta rămâne a fi prerogativa lor, deoarece Ministerul Agriculturii nu poate interveni în relația contractuală dintre doi agenți economici. Creditorii vor veni cu soluții clare despre cum putem interveni pentru a nu înrăutăți situația producătorilor”, a declarat Vasile Șarban.
Totodată, Vasile Șarban a precizat că, la începutul lunii decembrie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat un proces de analiză a tuturor deciziilor luate de către Comisia pentru Situații Excepționale, care influențează activitatea sectorului agricol. Drept urmare, au fost identificate 3 măsuri importante care ar putea fi menținute, cum ar fi introducerea coridoarelor verzi pentru produsele ușor perisabile la export, licențierea la importul unor categorii de cereale și extinderea listei de produse social importante. În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare elaborează cadrul legal care ar permite aplicabilitatea acestora după încheierea stării de urgență.
Amintim că agricultorii au organizat mai multe proteste în ultimele luni, cerând, printre altele, moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, și alocarea de către Executiv, în următorul an, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Aceștia au ieșit cu zeci de unități de tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.
Una dintre soluțiile propuse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost crearea Comisiei pentru analiza problemelor invocate de fermieri. Aceasta și-a început recent activitatea și este formată dintr-o echipă specializată, din componența căreia fac parte reprezentanți ai mai multor instituții.