Cultură

Ministrul Culturii: „O altă soluție decât asumarea unui credit pentru construcția Filarmonicii Naționale nu văd”

Costurile pentru reconstrucția sau construcția unei noi Filarmonici Naționale se ridică la 75 de milioane de euro, bani de care țara noastră nu dispune. În acest context, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, sugerează că împrumutul unui credit de la o bancă europeană ar fi una dintre cele mai bune soluții. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Dacă vă uitați în bugetul pe termen mediu și scurt al Ministerului Culturii, acești bani nu există, acești bani nu există nici în spațiul fiscal de care dispune Guvernul Republicii Moldova la moment, dar acești bani există în lume. Or, poziția mea este, și noi încercăm să convingem cu colegii din Guvern, o altă soluție decât asumarea unui credit pentru construcția Filarmonicii, de altfel și pentru restaurarea tuturor monumentelor istorice din nucleul Chișinăului, eu nu văd”.

Oficialul a spus că în prezent au loc mai multe negocieri cu Banca Europeană de Investiții, care de altfel, spune ministrul, și-a manifestat interesul față de această inițiativă.

„România a luat credit european pentru acest lucru cu doi ani în urmă, peste 200 de milioane de euro și au rezolvat toată întrebarea. Problema este sustenabilitatea unui astfel de credit. Ca bani, ceea luăm astăzi, la procentul care ne este oferit, și aici vreau să remarc faptul că suntem în discuții cu multe bănci, de exemplu cu Banca Europeană de Investiții care s-a arătat deschisă să ne ajute, să ne asigure, să ne ghideze în procesul de contractare a acestui credit, în condiții extrem de avantajoase, cu condiții de granturi care vor fi găsite suplimentar la acest credit (...). Lucrăm la găsirea soluțiilor care vor arăta că acei bani care vor însemna deservirea creditului nu vor veni din vânzarea biletelor la Filarmonică, dar sunt alte mecanisme și oportunități de care trebuie urgent să beneficiem, care vor asigura sustenabilitatea economică a acestui credit”.

Deocamdată nu este clar dacă Filarmonica va fi construită în altă parte sau va fi reconstruită cea actuală, însă cert este faptul că noul edificiu trebuie să corespundă tendințelor actuale, a precizat Sergiu Prodan.

„Noi nu putem astăzi să construim o filarmonică nouă în stilul construcțiilor din secolul XVIII sau XIX cât de frumoase nu le-am fi considerat noi, cât de tare nu ne-am încânta noi de acele frumuseți, astăzi lumea este altfel. Și dacă vorbim despre construcția unei Filarmonici noi și vă asigur că Republica Moldova, Chișinăul merită o Filarmonică Nouă și în primul rând mă refer la posibilitățile acusticii ale clădirii, la posibilitățile scenice, celea care astăzi sunt complet diferite de tot ce știm noi că a fost în trecut. O filarmonică nouă, indiferent pe ce loc va fi ea construită”.

Amintim că, la data 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu, care ar fi fost provocat din neglijență de câțiva muncitori, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost distrusă. Tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar flăcările s-au extins în interiorul clădirii și au mistuit biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. De atunci, artiștii Filarmonicii au susținut concerte la Palatul Republicii.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult