Politic

FMI, despre destituirea guvernatorului BNM: Independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI

Reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internațional (FMI) în Republica Moldova, Svetlana Cerović, a difuzat un comentariu privind demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. În opinia acesteia, decizia a fost luată foarte rapid, „ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”.

„Am luat act de acțiunile întreprinse brusc de Parlament aseară pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă.

Subliniem că independența băncii centrale este un element cheie al programului susținut de FMI, de rând cu consolidarea guvernanței și supremația legii în stat. Angajamentul față de independența Băncii Naționale a Moldovei și menținerea acestei independențe, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt, prin urmare, esențiale pentru implementarea programului și pentru stabilitatea economică a țării”, a menționat Svetlana Cerović.

Amintim că, joi, 21 decembrie, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului, cu votul a 81 de deputați. Deputații PAS s-au arătat nemulțumiți de faptul că Armașu nu i-a suspendat pe angajații BNM care sunt învinuiți în dosarul „Frauda Bancară”.

Vineri, 22 decembrie, ex-ministrul Finanțelor din România și ex-președintele Senatului de la București, Anca Dragu, a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe un termen de șapte ani. Candidatura sa a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului din 22 decembrie, cu votul a 58 de deputați.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult