Diaspora

„Diaspora” // Studenții care își fac studiile în străinătate, așteptați să revină și să se angajeze în R. Moldova

Autoritățile își propun ca prin Programul Național „Diaspora”, pentru anii 2024 – 2028, aprobat recent de Guvern, să stimuleze implicarea diasporei în păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității culturale și lingvistice, a declarat pentru Radio Moldova, șeful-adjunct al Biroului Relații cu Diaspora, Violina Donu. Potrivit acesteia, programul mai prevede un mecanism de revenire și angajare în Republica Moldova a absolvenților care își fac studiile în străinătate.

„Acest Program va avea continuitatea prin intenția studenților de a rămâne acasă o dată integrați într-o funcție și pătrunzând cumva în esența a ceea ce urmează să realizeze. Se pot implica și mai mult și astfel poate apărea dorința de a rămâne în Republica Moldova și de a continua să profeseze acea meserie pe care au ales-o. Pornind de la necesitățile cetățenilor noștri reveniți, ne-am gândit că ar fi bine să avem o linie verde prin intermediul căreia să fie posibil de a obține răspunsul la anumite întrebări”, a specificat Violina Donu.

Documentul este în concordanță cu prioritățile prevăzute în Programul de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană” și Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult