Social

Explicăm: de ce sărbătorim Crăciunul pe stil nou și pe cel vechi

Sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie a devenit o dispută în societatea noastră. În timp ce unii moldoveni spun că adevăratul Crăciun este pe 25 decembrie în baza calendarului gregorian, sau altfel spus pe stil nou, alții afirmă că Nașterea Domnului este sărbătorită doar pe 7 ianuarie, pe stil vechi, după calendarul iulian, dar sunt și persoane care se bucură de dubla sărbătoare și le marchează pe ambele dăți.

Disputa despre când sărbătorim Crăciunul, pe stil nou sau pe stil vechi s-a creat din cauza diferenței dintre calendarele iulian și gregorian. Între calendarul iulian, numit și cel „pe stil vechi” și calendarul nou, cel gregorian, este o diferență de 13 zile. Totul a pornit de când s-a făcut reforma calendarului Iulian, adică în secolul 15, sub auspiciile papei Grigore al 13-lea.

Această schimbare a fost făcută cu scopul de a corecta decalajul crescând dintre anul calendaristic și cel astronomic, discrepanță care ajunsese în secolul 15 la 10 zile. Astfel, potrivit reformei, data de 5 octombrie a devenit data de 14 octombrie. Noul calendar, numit „gregorian” după numele papei Grigore XIII, a început să se aplice din 1582 în mai multe state din vestul Europei. Estul ortodox a menținut calendarul pe stil vechi încă vreo câteva secole.

De fapt, și biserica ortodoxă română și biserica ortodoxă rusă sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, deoarece 7 ianuarie, conform calendarului Gregorian corespunde în prezent cu 25 decembrie pe calendarul Iulian.

Dacă în prezent diferența dintre sărbătorile pe stil nou și cele pe stil vechi este de 13 zile, aceasta va crește tot mai mult. Astfel, începând cu anul 2100, se va mai adăuga o zi, Crăciunul va fi pe 8 ianuarie.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult