În Republica Moldova se atestă un deficit de aproximativ 10 mii de angajați. O lipsă a cadrelor se atestă și în Judecătoria Chișinău
În Republica Moldova se atestă un deficit de circa 10 mii de angajați, potrivit datelor Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Majoritatea locurilor vacante sunt din mediul urban, mai relevă datele instituției. De cealaltă parte, tinerii sunt mai reticenți în a se angaja în funcții publice din cauza lipsei de experiență, a volumului mare de muncă și a salariilor mici.
Industria, comerțul, agricultura, învățământul și sănătatea, sunt cele mai solicitate domenii pe piața muncii la etapa actuală, a declarat pentru Radio Moldova șefa serviciului de presă de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Elena Coban. Totodată, potrivit acesteia, cele mai puțin solicitate profesii sunt din domeniile artei și asigurărilor.
„87 din ofertele de muncă sunt declarate de angajatori care activează în zona urbană, și doar 13 % de angajatorii din zona rurală. Cele mai puțin solicitate locuri de muncă sunt din domeniul industriei extractive, artă, activități de recreere și agrement, activități financiare și asigurări”, a afirmat Elena Coban.
La fel, mai puțin atractiv pentru tineri este și domeniul justiției. Judecătoria Chișinău, se află în prezent într-o situație dificilă din cauza lipsei de cadre, ceea ce face instituția mai puțin eficientă și împiedică realizarea obiectivelor propuse în reforma justiției, potrivit reprezentanților din această sferă. Menționăm că în prezent se desfășoară concursuri pentru ocuparea funcțiilor lipsă.
Astfel, pentru a suplini peste o sută de locuri vacante în cele 5 sedii ale Judecătoriei Chișinău, instituția oferă o gamă largă de oportunități de angajare, a declarat judecătoarea Victoria Sanduța pentru Radio Moldova. De asemenea, magistrata a precizat că salariile personalului judiciar sunt de la 7000 la circa 12 mii de lei.
„Aceste salarii sunt cu posibilități de majorare prin prime, bonusuri, sporuri și totodată sunt cu posibilitate de avansare în carieră de la o funcție la alta. De asemenea studenții care nu se pot angaja sau persoanele care nu au studii juridice au posibilitatea de a face voluntariat în sediile Judecătoriei Chișinău”, a spus Victoria Sanduța.
Potrivit tinerilor, experiența de muncă se poate acumula și practicând voluntariatul, iar inițial îți poți face o carieră chiar cu o remunerare mai mică.
„Sunt cu prioritate pe carieră și studii. Acum lumea este foarte dezvoltată, foarte ușor se face schimbul de experiență, sunt împotriva ideii că la noi nu te poți dezvolta”.
„Am terminat Colegiul de Muzică, în acest timp am lucrat în diverse domenii începând de la casier până la chelner. Și deja intrând la universitate activez în domeniu”,
„Foarte nedezvoltată la mulți agenți economici la noi în Republica Moldova, este partea de instruire și pregătire a personalului”, spun tinerii.
Amintim că, în luna octombrie, Guvernul a aprobat creșterea cu circa 2500 de lei a salariilor pentru personalul Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Curților de Apel și Judecătoriilor.