Politic

MAEIE a prezentat raportul anual pentru anul 2023. Summitul EPC și deschiderea negocierilor de aderare la UE – principalele realizări

Anul 2023 a fost marcat de angajament și determinare pentru atingerea obiectivului țării noastre de a deveni parte a familiei europene. Iar decizia Consiliului European de a începe negocierile pentru aderare, este rezultatul efortului depus de autoritățile de la Chișinău, se menționează în raportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu,pr precizează că instituția pe care o conduce s-a ghidat de principiile 4D: Dezvoltare Europeană; Dialog; Diplomație Economică și Diasporă.

Printre realizările acestui an se numără consolidarea capacităților de apărare, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare de peste 40 de milioane de euro, oferit țării noastre. Semnarea unui acord privind reducerea tarifelor la roaming între operatorii din Republica Moldova și cei din Uniunea Europeană, la fel, este un pas important în apropierea noastră de spațiul comunitar. În ceea ce privește palierul dialogului, merită subliniat faptul că, la 1 iunie, Republica Moldova a devenit inima Europei prin organizarea celei de-a doua ediții a Summit-ului Comunității Politice Europene, la care au participat 48 de șefi de stat și de guvern, precum și înalți oficiali europeni.

Totodată, au fost intensificate relațiile cu România și Ucraina, inclusiv la nivelul miniștrilor de externe, întruniți la cea de-a doua reuniune trilaterală. În cadrul unei colaborări interinstituționale consolidate la Chișinău, a fost organizată cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin a Republicii Moldova, se menționează în raport.

De asemenea, au fost întreprinse mai multe acțiuni de sprijin pentru diaspora. În acest an a fost lansată o platformă de programări online care este funcțională în 32 de misiuni diplomatice. A fost mărit numărul de personal consular la ambasadele din Paris, Londra și Berlin și a fost deschisă Ambasada Republicii Moldova în India. O realizare a acestui an, pe dimensiunea comercial economică, este semnarea Acordul de liberalizare a comerțului cu statele EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), totodată fiind identificate noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești, inclusiv în India și Suedia.

În anul care se încheie, la Chișinău s-au aflat în vizite oficiale 21 de miniștri de externe, majoritatea din statele membre ale Uniunii Europene, iar șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu a efectuat 26 de vizite peste hotare, dintre care 10 la Bruxelles.

În anul 2024 activitatea Ministerului de Externe se va axa pe apropierea țării noastre de Uniunea Europeană, implicit prin lansarea negocierilor pentru aderare. Precizăm că la minister urmează să fie deschis Biroul pentru Integrare.

Citește mai mult