Referendumul republican va putea fi organizat ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale generale
Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Veronica Roșca, la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. Documentul a fost adoptat la ședința plenară de astăzi.
Potrivit unui comunicat al Legislativului, „proiectul de lege are drept scop îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor”.
„Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral”, mai notează sursa citată.
Amintim că pe 24 decembrie, în ziua în care șefa statului Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial, ea a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum . Cetățenii vor trebui să decidă dacă își doresc să meargă înainte, să muncească pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova sau vor să se întoarcă în trecut, a mai precizat Maia Sandu într-un interviu pentru presa din România.
Câteva zile mai târziu, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi a declarat că exercițiul nu poate fi organizat în aceeași zi cu alte alegeri.
La rândul său, istoricul, profesorul universitar și fostul deputat Octavian Țîcu a precizat pentru Radio Moldova că acest scrutin este necesar și este o practică europeană extinsă. Astfel, fiecare stat care a dorit în perioada post comunistă să adere la Uniunea Europeană a organizat referendumuri. Pe de altă parte, a spus el, organizarea în ajun de alegeri prezidențiale a unui asemenea scrutin este „salvarea imaginii guvernării” și o încercare a președintei de a câștiga un nou mandat.
Conform Codului Electoral, alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova. Iar data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Precizăm că mandatul președintei Maia Sandu va expira la 23 decembrie 2024.