Elevii claselor a IX-a ar putea fi monitorizați de camere video în timpul examenelor. Ce spun părinții
Începând cu anul 2024, elevii claselor a IX-a ar putea fi monitorizați de camere video în timpul examenelor. O inițiativă în acest sens este discutată la Ministerul Educației și Cercetării și are scopul de a exclude eventualele fraude. Unii părinți sunt însă nemulțumiți de această propunere, afirmând că prezența camerelor video îi va stresa pe copii și va influența rezultatele examenelor.
Elevii din clasa a IX-a ar putea susține examenele fiind monitorizați de camere video, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventuale fraude, a declarat ministrul de resort, Dan Perciun. Potrivit oficialului, la examenele gimnaziale notele sunt cele mai mari, fiind atestate și cazuri de copiere.
„Întotdeauna au existat semnale în sistem. În unele instituții de învățământ se aplică camere care se utilizează și la BAC, sunt și anumite înregistrări din anul precedent cu privire la anumite practici de asta și merită această discuție, dar atunci când vom ajunge la o concluzie o vom anunța, acum suntem în proces de examinare”, a afirmat Dan Perciun.
Supravegherea video a examenelor gimnaziale este necesară pentru a asigura o corectitudine mai mare și rezultate calitative, susține șefa direcției generale Educație din raionul Strășeni, Lucia Caciuc. Potrivit acesteia, inițiativa ministerului ar putea fi ajustată, în special în ceea ce privește dotarea instituțiilor cu echipamente tehnice și susținerea examenelor de către copii cu cerințe educaționale speciale.
„Știm cu toții că la examene se copiază, și atunci dacă camerele de luat vederi ar putea cumva restricționa acest lucru, cred că ar fi bine. Aici sunt niște nuanțe care țin de vârsta copilului și că va trebui să avem acordul părinților. Un detaliu, mai delicat este cel ce ține de copii cu cerințe educaționale speciale, pentru că ei au nevoie de un spațiu în care să se simtă comfortabil”, a afirmat Lucia Caciuc.
Unii părinți și bunici sunt însă nemulțumiți de această propunere, afirmând că prezența camerelor video îi va stresa pe copii și va influența rezultatele examenelor.
* „Sunt contra, pentru că și așa copii sunt stresați, iată nepotul termină clasa a IX-a, nu e bine, rezultatele ar putea fi nu tocmai bune”, *
„Am copil în clasa a IX-a, și sunt convinsă că nu este nevoie să fie instalate camerele video, oricum sunt profesori care monitorizează desfășurarea examenelor”, spun oamenii.
Într-un interviu pentru NewsMaker, ministrul Dan Perciun a menționat că, dacă inițiativa va fi aprobată, atunci camerele video ar putea cel mai probabil să fie instalate în anul de învățământ 2024- 2025, astfel încât autoritățile să aibă timp să implementeze această reformă din punct de vedere tehnic.