Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Spania, Eugen Revenco
Demararea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană este un factor care, de regulă, accelerează procesul de deschidere a unei misiuni diplomatice într-o țară care are un asemenea statut ca al Republicii Moldova, a declarat pentru Radio Moldova, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al țării noastre în Regatul Spaniei, Eugen Revenco. În același timp, diplomatul a menționat că Republica Moldova s-a regăsit pe agenda Spaniei în perioada cât a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene.
-Domnule ambasador, ce evenimente majore au avut loc în acest an în contextul cooperării bilaterale moldo-spaniole? Care a fost impactul acestora asupra dialogului dintre Chișinău și Madrid?
- Anul politic 2023 a fost bogat în evenimente, unele fiind planificate, altele nu. Întâi de toate, aș menționa pregătirea pentru președinția Consiliului Uniunii Europene pe care Spania a exercitat-o în perioada 1 iulie – 31 august 2023. Totodată, Spania a avut o agendă internă destul de bogată, dar și foarte importantă. La 28 mai s-au desfășurat alegeri locale în mai multe comunități autonome, care au generat schimbări majore la nivel local. În asemenea condiții, șeful Guvernului a declanșat organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, în luna noiembrie la Madrid a fost învestit un guvern nou/vechi, cu o coaliție largă. În acest an s-a desfășurat și Summitul Comunității Politice Europene, eveniment important, găzduit de Republica Moldova la 1 iunie, la Bulboaca, și de Spania, la Granada, la 5 octombrie. Acest eveniment a marcat atât agenda politică a ambelor țări, cât și agenda comună moldo-spaniolă.
-În semestrul doi al anului 2023 Regatul Spaniei a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene. Republica Moldova s-a regăsit pe agenda acestui mandat?
- Președintele Guvernului spaniol, Pedros Sancez, a lansat președinția Consiliului Uniunii Europene la Kiev. A fost un simbol puternic, care a marcat aceste șase luni ale președinției spaniole, dar și un argument al sprijinului pentru Ucraina și un îndemn la pace și rezistență. Totodată, a fost și un element al extinderii Uniunii Europene. Extinderea s-a aflat pe agenda Bruxelles-ului, dar și a Spaniei, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Republica Moldova s-a aflat pe această agendă și rezultatul final este deja cunoscut – liderii statelor membre ale Uniunii Europene au decis ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderare. Lucrurile au fost coordonate de președinția spaniolă în așa fel, încât Consoliul European să adopte o decizie favorabilă, una istorică. Aceasta a plasat Republica Moldova într-un nou context geostrategic, după cum s-a precizat la Consiliul European informal întrunit la Granda la 5 octombrie. Anume în acest context țara noastră s-a aflat pe agenda președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene.
-Republica Moldova și Regatul Spaniei au semnat un Acord în domeniul securității sociale în iunie 2021, dar pentru a intra în vigoare trebuie să fie ratificat de legislativele ambelor țări. Parlamentul de la Chișinău l-a ratificat în anul 2022, dar se cunoaște când ar putea fi ratifictat și de forul legislativ al Spaniei?
- Sperăm că vom reuși să accelerăm ratificarea acestui document, deoarece deja a fost semnat și nu ar fi obstacole. Astfel, ar putea ca în primul trimestru al anului 2024 Legislativul de la Madrid să ratifice documentul și să poată intra în vigoare, deoarece Parlamentul Republicii Moldova l-a ratificat deja. La începutul anului voi avea discuții în comisiile Congresului spaniol pentru a vedea cât de repede putem avansa în acest proces. Acordul este mult așteptat, în special de conaționalii noștri. Ei ne contactează la Ambasadă și ne solicită informații referitoare la stadiul de finalizare a acestui document important.
-Președintele Guvernului de la Madrid, Pedro Sanchez, aflat în vizită oficială la Chișinău, în anul 2022, anunța despre intenția Spaniei de a deschide o Ambasadă în Republica Moldova. Care ar fi avantajele și când ar putea fi deshisă această misiune diplomatică?
Demararea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană este un factor care, de regulă, accelerează procesul de deschidere a unei misiuni diplomatice într-o țară care are un asemenea statut ca al Republicii Moldova. Este o practică cunoscută și sper că va fi un argument suplimentar și pentru Spania ca să deschidă cât mai curând o Ambasadă în Republica Moldova. Totodată, suntem în discuție și cu Institutul Cultural Cervantes de a deschide o antenă la Chișinău. Or, se ia în calcul și planificarea mijloacelor financiare, care a fost amânată, dar sper să se revină la acest subiect. Cert este că deschiderea unei ambasade spaniole la Chișinău ar contribui la amplificarea schimbrilor comercial-economice între țări, iar a antenei Institutului Cervantes a celor culturale și educaționale.
Autor: Anatol Caciuc