Masa de Revelion // Sfatul nutriționistului
În perioada sărbătorilor de iarnă, gospodinele obișnuiesc să pregătească diverse bucate, însă, potrivit specialiștilor, nu trebuie să facem abuz de alimente bogate în calorii, deoarece acestea pot dăuna sănătății. Nutriționiștii recomandă un consum moderat, bazat pe salate din legume și diverse fructe proaspete.

În perioada sărbătorilor de iarnă și, în special, de Revelion, moldovenii se întrec la gătit, pe masa de sărbătoare regăsindu-se o varietate de bucate. În principiu, meniul festiv din noaptea de Anul Nou este format din mâncăruri tradiționale, indiferent de zonă, cum ar fi preparate din carne de porc, pește, vițel și pasăre. Alții includ în meniu și pește, cum ar fi somonul afumat.
Totuși, nutriționiștii recomandă o masă cu puține feluri de mâncare. Este foarte important un meniu bogat în fructe și legume proaspete, a declarat medicul Luminița Suveică, într-un interviu pentru Radio Moldova. Specialista mai notează că, după masa de sărbătoare, se recomandă plimbările în aer liber, pentru a preveni riscurile de indigestie.
„Mai cu seamă cei care au ieșit din post, este nevoie ca treptat să includă diverse alimente în alimentație, de exemplu piftia, poate să fie adăugat pătrunjel, feliuțe de morcov ca să fie un aport de vitamina C și în felul acesta mai ușor de digerat. Sarmalele să fie făcute fără carne. La desert, ar fi bine să fie deserturile din fructe, salatele din fructe. De asemenea, să nu stăm mult la masă, între mese de mai avut și timp de o plimbare, ca să nu avem riscuri de indigestie și alte probleme”, spune Luminița Suveică.
Potrivit specialiștilor, hidratarea la fel este importantă, întrucât favorizează mai rapid digestia și previne supraîncărcarea organismului, prin urmare pe masa de sărbătoare trebuie să fie și apă plată. De asemenea, băuturile alcoolice trebuie consumate moderat.