Social

Fumatul va fi interzis în preajma piscinelor, pe teritoriul parcurilor de distracții, pe terasele și stațiile de alimentare cu produse petroliere

Fumatul va fi interzis în preajma piscinelor, pe teritoriul parcurilor de distracții, la terasele sau în stațiile de alimentare cu produse petroliere. Totodată companiile producătoare de țigări vor fi obligate să raporteze informații cu privire la volumul de vânzări. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății, propus spre consultări publice.

Potrivit autorilor acestui proiect de lege, interdicțiile de a fuma vor fi extinse asupra locurilor care sunt cele mai des vizitate de familii cu copii. Astfel nu se va mai fuma în jurul piscinelor, terasele restaurantelor și altor localuri de alimentație publică. Aceste norme vor fi respectate doar dacă vor fi amenajate locuri speciale pentru fumat, afirmă unele persoane.

„Noi suntem ca fumători pasivi și înghițim acest fum, dacă se va interzice va fi foarte bine”;

„Nu practic să fumez pe la benzinării, dar ar fi foarte bine să nu se fumeze”;

„Vom fuma în lateral dacă nu se va permite”;

„Unde vom fuma atunci, să se facă locuri special menajate”, spun oamenii.

Conform acestui proiect de lege, produsele de tutun încălzit vor fi etichetate la fel ca pachetele de țigări, pe ambalajul acestora vor fi aplicate avertismente despre efectul nociv însoțite de imagine și text, care vor ocupa 65 % din suprafață.

În același timp, conform noilor prevederi, producătorii de țigări vor fi obligați să raporteze cu privire la volumul vânzărilor, a menționat autorul acestui proiect de lege, Ion Șalaru.

„În conformitate cu noile prevederi, ei vor trebui să raporteze volumele de vânzări, până acum ne se raportau, dar se cer în conformitate cu legislația. Pe fiecare marcă comercială, de asemenea, există studiile disponibile pe care le are industria privind preferințele la diferite grupuri de populație a unor produse noi de tutun care se lansează pe piață”, a menționat Ion Șalaru.

Conform datelor estimative, aproximativ 6000 de persoane din Republica Moldova decedează anual din cauza fumatului. Studiul Global al Adolescenților despre Tutun realizat în 2019, relevă că 16 % din adolescenții de 13 – 15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv cel încălzit. Conform aceluiași studiu, 12,7% dintre tinerii în vârsta de 13-15 ani foloseau țigări electronice.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult