Social

Doctorul familiei// Impactul alimentației nesănătoase și consumului excesiv de sare asupra tensiunii arteriale și sănătății umane

Se știe că sănătatea umană este determinată de mai mulți factori, iar unul dintre ei este alimentația. Se estimează că circa 50% din totalul cazurile de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă, iar 30% sunt atribuite consumului crescut de sare.

Anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza hipertensiunii arteriale. Conform ansp.md, se estimează că 46% dintre adulții la nivel global nu cunosc, că suferă de HTA și doar 1 din 5 dintre ei (21%) își mențin sub control tensiunea arterială.

Potrivit unui studiu din 2021, în Republica Moldova, circa 35% de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 – 69 ani au fost depistați cu valori ale tensiunii arteriale crescute și doar, 13,4% dintre ei își mențin hipertensiunea arterială sub control.

Factorii de risc ai HTA sunt divizați în două grupuri: factori de risc care nu pot fi modificați, cum ar fi: vârsta, eriditatea, rasa și factori de risc modificabili, care țin de comportament și stilul de viață, inclusiv: alimentația nesănătoasă, activitatea fizică insuficientă, consumul de tutun și alcool.

Deși mulți consideră că nu utilizează sare în exces atunci când pregătesc mâncarea… nu este chiar așa.

Sarea este ingerată atunci când mâncăm chipsuri sau pesmeți, semifabricate, sosuri, mezeluri și brânzeturi.

Datorită faptului că sarea este un bun conservant aceasta intră în componența a numeroase produse pentru a mări termenul de păstrare. În plus, producătorii pot adăuga și alți conservanți pentru a masca gustul extrem de sărat. Astfel, nu ne dăm seama cu adevărat că am mâncat prea multă sare,

Sarea se dizolvă și intră în sânge…, atrage mai mult lichid în vasele sanguine, iar acesta crește presiunea pe inimă și vase.

Într-un final tensiunea arterială crește, iar sănătatea are de suferit.

Evitați excesul de sare și semifabricate, optați pentru legume proaspete sau alimente nesărate.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult