Social

Automobilele înmatriculate în străinătate se vor putea afla în țara noastră doar 180 de zile

De la 1 ianuarie automobilele înmatriculate în străinătate nu se vor putea afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile pe an. Prevederea respectivă este valabilă atât pentru conducătorii automobilelor cetățeni ai Republicii Moldova, cât și pentru cei străini, a precizat pentru Radio Moldova, șeful Secției Destinații Vamale, Valeriu Cozarev. Potrivit reprezentantului Serviciului Vamal, excepție sunt șoferii refugiați din Ucraina care cad sub incidența deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

„De la 1 ianuarie avem un cadru legislativ racordat la Convenția de la Istanbul care privește admiterea temporară a mijloacelor de transport. Noul cadru legislativ prevede un termen de 180 de zile pe o perioadă de 12 luni consecutive. Cetățenii ucraineni cad sub incidența deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Pentru ei se suspendă termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport înmatriculate în Ucraina. Lor nu li se calculează termenul de 180 de zile atât timp cât în țara noastră este Stare de Urgență”, a explicat Valeriu Cozarev.

Modificările respective ale Codului vamal au fost votate la sfârșitul anului trecut, făcând parte din Politica fiscală și vamală pentru anul curent. Persoanele care vor încălca noua legislație vamală riscă să plătească o amendă de până la 4500 de lei. Suma amenzii poate varia în funcție de decizia pe care o vor lua oamenii legii.

Amintim că până la 1 ianuarie, automobilele înmatriculate în străinătate se puteau afla pe teritoriul Republicii Moldova până la trei ani.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult