Din 7 ianuarie, vremea se răcește brusc, iar ghețușul va fi la ordinea zilei. Precizările Serviciului Hidrometeorologic de Stat
Un val de aer polar urmat de un ciclon sudic va ajunge în Republica Moldova, începând cu data de 7 ianuarie, a declarat pentru postul nostru de radio, Șeful Direcției Prognoze Meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca. Potrivit acestuia, pe alocuri ar putea viscoli, iar poleiul și ghețușul vor fi la ordinea zilei, iar în raioanele din nordul țării se așteaptă până la minus 15 grade pe timp de noapte.
„Începând cu data de 7 până pe 11 ianuarie, vom avea o pătrundere de aer polar, ce ne va aduce vreme destul de rece. Totodată în intervalul 7 – 9 ianuarie, vom avea și pătrunderea unui ciclon sudic. Acest lucru ne va condiționa să avem vreme mai posomorâtă la început, sub formă de ploaie, care, treptat, odată cu pătrunderea aerului polar, se va transforma în lapoviță și ninsoare”, a precizat Ghenadie Roșca.
Dacă vremea se va schimba brusc, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, va emite o avertizare de condiții nefavorabile pentru intervalul 7 – 9 ianuarie, a mai precizat Ghenadie Roșca.
Tot în perioada menționată, aerul polar va ajunge și în România și va aduce temperaturi scăzute, lapoviță și ninsoare, informează Digi24.ro. În prima parte a săptămânii viitoare, minimele pe parcursul nopților și dimineților vor scădea sub minus 15 grade Celsius, în jumătatea nordică a Moldovei, estul Transilvaniei, dar și în regiunile intracarpatice.
În Suedia, Norvegia și Finlanda, frigul extrem și furtunile de zăpadă au perturbat deja circulația transportului și programul instituțiilor de învățământ, în timp ce vântul puternic și ploile abundente din vestul Europei au provocat inundații și cel puțin un deces, scrie The Guardian.
Valul de aer rece din Siberia și regiunea arctică a ajuns și în vestul Rusiei, iar la Moscova și în alte zone temperaturile au scăzut până minus 30 de grade, cu mult sub temperatura medie de la începutul lunii ianuarie.