Peste 2/3 din șefii de direcții de învățământ urmează să fie demiși până la 26 ianuarie
Peste 2/3 din șefii de direcții locale de învățământ urmează să fie demiși până la 26 ianuarie, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanți ai Ministerului Educației. Potrivit acestora, nu toți angajații au fost numiți în funcție conform Codului Educației. Aceștia, la rândul lor, spun că există riscul ca persoanele noi, alese prin concurs, să nu fie aprobate de unele consilii raionale.
Din cei 35 de șefi de direcție, vor rămâne în funcție cel mult zece, a declarat pentru Radio Moldova, șefa direcției juridice a Ministerului Educației și Cercetării, Rodica Brăguța. Potrivit acesteia, până la numirea noilor șefi, interimarii vor fi desemnați de minister.
„Toți șefii de direcție au mandate sigure până la 26 ianuarie. Pe urmă tot aceste persoane sau altele vor asigura interimatul funcției. Ministerul va numi șefii interimari”.
Unii șefi de direcție își exprimă îngrijorarea că viitoarele concursuri ar putea fi politizate sau rezultatele să nu fie recunoscute de autoritățile locale. Consiliile raionale au conotații politice, iar unii consilieri raionali ar putea refuza să recunoască rezultatele acestui concurs care va fi realizat de Ministerul Educației, a comentat pentru Radio Moldova șeful Direcției Educație a raionului Drochia, Ion Recean, care deține această funcție de opt ani.
„Legea este aprobată, opinia mea nu contează. Eu am fost ales șef de direcție în conformitate cu Regulamentul funcționarului public. Acum unul face concursul, iar altul ne angajează. Consiliile raionale au conotații politice, iar consilierii raionali ar putea să nu recunoască rezultatele concursului”.
Și șefa Direcției învățământ a raionului Hîncești, Valentina Tonu, critică decizia, dar spune că se va conforma.
„Noi suntem dezamăgiți și frustrați. O să ne conformăm acestei decizii. Eu am fost învestită în funcție din 2007. Au fost mai multe consilii raionale cu diverse culori politice, am fost acceptată în această funcție, chiar dacă nu aparțineam partidului de la conducere”.
Precizăm că pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile, după care, potrivit deciziei Curții Constituționale, urmează să fie demiși șefii de direcție care nu au fost numiți conform Codului Educației.
Amendamentul adoptat în august 2023, la propunerea Partidului Acțiune și Solidaritate, prevede că toți șefii de direcții educație care nu au fost numiți prin concurs sau au fost angajați pe o perioadă nedeterminată trebuie să fie concediați. Amendamentul a fost atacat de opoziția parlamentară la Curtea Constituțională, care însă a respins sesizarea.