Sergiu Tofilat: Republica Moldova nu poate acționa Gazprom într-un arbitraj internațional, dar dosarul datoriilor Moldovagaz va fi intentat în instanțele naționale
Republica Moldova nu poate acționa Gazprom într-un arbitraj internațional, dar dosarul datoriilor Moldovagaz va fi intentat în instanțele naționale, a declarat expertul în domeniul energetic, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Totodată, acesta precizează că se pregătește o strategie care va prevedea acțiunile Chișinăului în privința datoriilor invocate de Gazprom.
Reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul de Observatori Moldovagaz ar urma să acționeze în judecată concernul rus Gazprom, litigiul vizând acționarii acestei companii, a declarat expertul în domeniul energetic, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat, la o emisiune de la Vocea Basarabiei.
„Noi nu ne putem adresa în arbitraj, cu pretenții, dar în baza statutului Moldovagaz, putem examina situația dată ca un conflict între acționari. Și ne putem adresa în instanțele din Republica Moldova. Dar cel mai mult ce mă preocupă aici este calitatea actului justiției. Este cunoscut faptul că dosarele care țin de fraudele de la Moldovagaz au fost, bine-merci, clasate sau puse la murat. Iar asta nu depinde de Gazprom, sunt dosarele procuraturii și CNA”, a declarat Sergiu Tofilat.
Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat în emisiunea „La 360 de grade” de la postul nostru de radio că ministerul de resort intenționează să clarifice o serie de aspecte menționate în raport, pe marginea cărora auditorii nu s-au putut pronunța în fond, din cauza lipsei documentelor la Moldovagaz, în special, cele cu referire la datoria formată înainte de anul 2003. Astfel, din acest motiv ar fi nevoie de o companie care să verifice corectitudinea tranzacției, dar și contribuția Republicii Moldova la formarea Companiei Moldovagaz, evaluarea activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii.
Precizăm că, anul trecut, Consiliul de Observatori al „Moldovagaz” nu a aprobat raportul final al auditului independent al datoriei companiei către concernul rus „Gazprom”. Subiectul, care a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din 2 noiembrie, nu a fost susținut de majoritatea membrilor Consiliului de Observatori. Precizăm că un raport de audit, realizat de două companii internaționale, prezentat în luna septembrie concluziona că malul drept al Nistrului avea o restanță de doar 8,6 milioane de dolari din cei peste 700 de milioane, pretinși de Gazprom. De menționat că Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului extern comandat de Republica Moldova și anterior a declarat că intenționează să-și apere drepturile „în toate modurile posibile”.