Social

Păsările sălbatice au nevoie de o alimentație bogată pentru a supravețui în sezonul rece, atenționează specialiștii

În zilele geroase, sărace în oportunități de hrană, păsările sălbatice care rămân la noi au nevoie de o alimentație bogată în substanțe nutritive, pentru a supraviețui nopților lungi și friguroase. Bufnița mare, cinteza, ciocănitoarea de stejar, mierla, vrabia de câmp, fazanul sau pițigoiul albastru, sunt doar câteva păsări sedentare care pot fi întâlnite în această perioadă.

„De regulă, cele care au decis să rămână iarna la noi sunt rezistente la temperaturile joase și au o dietă variată și orientată astfel încât să aibă ce mânca și în acest sezon. De fapt, mâncarea reprezintă sursa principală prin care păsările își asigură temperatura corporală necesară”, a menționat într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi”, de la Radio Moldova, ornitologul Silvia Ursul.

Tipul de hrană diferă în funcție de specie. Păsările pot fi hrănite cu o varietate mare de semințe de in, susan, floarea-soarelui, dovleac. Semințele trebuie să fie în stare crudă. De asemenea, le putem oferi fructe și legume.

„Pițigoii și vrăbiile pot fi hrănite cu semințe. Păsări precum ciocănitorile sau gaițele preferă nuci, alune sau arahide, și din considerentul că acestea au ciocul tare. Păsările acvatice cum ar fi rațele și lebedele vor alege alimente vegetale, precum frunzele de varză sau salată. Mierlele nu au ciocul atât de puternic, deci, le putem oferi ca hrană bucăți de mere, morcovi, stafide”, a notat Silvia Ursul.

Potrivit specialistului, în perioadele geroase trebuie să sporim cantitatea de hrană și să le oferim chiar alimente mai calorice, cum ar fi slănina sau untul.

„Pâine nu este un aliment ce poate fi oferit păsărilor sălbatice. Acesta le poate dăuna sănătății. Păsările sălbatice nu au enzima necesară pentru a digera amidonul. Din acest considerent nu este indicat să oferim ca hrană păsărilor sălbatice, pâine sau alte produse de panificație, a mai adăugat ornitologul.

Hrana nu trebuie să fie pusă jos, direct pe pământ, pentru că atrage rozătoare și va fi acoperită de zăpadă. Este preferat de folosit o hrănitoare, ce va fi agățată la înălțime, în care să fie pusă hrana pentru păsări, sugerează specialiștii.

Autor: Daniela Gherman

Citește mai mult