Irina Vlah propune autorităților să includă și o întrebare privind neutralitatea țării la referendumul din acest an. Opinii
Fosta bașcană a Găgăuzuiei, Irina Vlah, care a lansat recent o platformă politică, cere ca la referendumul privind integrarea europeană a țării să fie inclusă și o întrebare privind inviolabilitatea neutralității Republicii Moldova. Deputații PAS și experții susțin că statutul de neutralitate este deja consfințit în Constituție.
La Referendumul național, care ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale, trebuie să fie incluse probleme reale ale cetățenilor, iar în condițiile confruntării geopolitice și războiului din Ucraina un subiect primordial ar trebui să vizeze statutul de neutralitate, a menționat Irina Vlah.
„În condițiile confruntării geopolitice și a războiului din statul vecin, dezbaterile asupra acestei teme strategice sunt mai actuale ca niciodată. Cu atât mai mult că Guvernul Sandu-PAS a dat de înțeles, de mai multe ori, că susține revizuirea principiilor articolului 11 al Constituției Republicii Moldova, deoarece acestea, în opinia autorităților, nu mai reflectă realitatea politică. În acest sens, solicităm Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova să includă în referendumul național anunțat subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al țării noastre”, a afirmat Irina Vlah.
Reprezentanții instituției prezidențiale au comunicat pentru Radio Moldova că nu comentează declarațiile Irinei Vlah. În același timp, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a afirmat pentru postul nostru de radio că Referendumul va fi desfășurat, cel mai probabil, în acest an, iar subiectul va viza aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precizând că statutul de neutralitate este deja consfințit în Constituție.
„Ceea ce vizează statutul de neutralitate a țării noastre lucrurile au fost foarte clar tranșate în Constituție, în momentul adoptării acesteia. Dacă dumneaei are propuneri pentru modificarea acestui atribut al statului putem să discutăm, dar subiectul Referendumului va viza aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a afirmat deputatul Grădinaru.
Și expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a subliniat că modificarea statutului de neutralitate necesită amendarea Constituției, iar acest lucru nu este posibil acum din cauza lipsei majorității necesare în Parlament.
„Această afirmație are mai mult caracter declarativ, ori schimbarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova necesită modificări constituționale, iar acest lucru nu este posibil în acest moment din cauza lipsei majorității necesare în Parlament. Inițiativa doamnei Vlah pentru organizarea referendumului privind neutralitatea ar trebui să respecte procedurile legale, inclusiv colectarea a 100,000 de semnături, conform legislației în vigoare”, a afirmat expertul.
Amintim că, pe 24 decembrie, ziua în care șefa statului Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial, ea a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Peste câteva zile, Parlamentul a adoptat amendamente care prevăd că Referendumul republican poate fi organizat odată cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale. Experții și unii politicieni spun că scopul acestor modificări legislative a fost să permită organizarea referendumului odată cu prezidențialele.
Precizăm că Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituției, și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Acest statut este însă încălcat de Rusia, care menține trupe și muniție militară în stânga Nistrului.