Politic

Reacția persoanelor ce le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă: „Kremlinul a pierdut capacitățile de a intimida și influența Republica Moldova”

Ministerul rus de Externe a interzis intrarea în Rusia a altor 12 cetățeni ai Republicii Moldova, majoritatea jurnaliști sau funcționari publici. Potrivit persoanelor incluse în această listă, reacția Moscovei era una previzibilă și arată încă odată că acțiunile oficialilor de la Chișinău privind integrarea europeană sunt corecte. Totodată, experții precizează că Rusia a pierdut capacitățile de a intimida și influența țara noastră, iar aceste interdicții nu pot schimba poziția Republicii Moldova de a-și apăra spațiul informațional.

Printre persoanele vizate de interdicția de a intra în Rusia se numără șapte jurnaliști, șeful cabinetului președintelui țării precum și un consilier prezidențial. De asemenea, sunt vizați secretarul general al Guvernului, un membru al Consiliului Audiovizualului și coordonatorul Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Acțiunile Federației Ruse au devenit o măsură obișnuită în adresa oficialilor moldoveni, a declarat la Radio Moldova șeful cabinetului Președintelui Republicii Moldova și membrul Consiliului Suprem de Securitate, Adrian Băluțel.

„Asemenea măsuri ale Federației Ruse la adresa Republicii Moldova devin, dacă vreți, un fenomen obișnuit pe agenda autorităților ruse, ceea ce este regretabil. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își va menține angajamentul ferm de contracarare a tuturor ingerințelor externe sau oricăror acțiuni de destabilizare în adresa securității și suveranității Republicii Moldova, și asta este foarte important. Niciodată nu vom renunța să spunem lucrurilor pe nume și nu vom renunța la parcursul nostru european”, a declarat Adrian Băluțel.

În același timp, jurnalistul de la portalul deschide.md, Tudor Ioniță, inclus în această listă, a precizat pentru postul nostru de radio că decizia Rusiei arată încă o dată că aceasta nu mai are nicio pârghie prin care ar influența Chișinăul și este neputincioasă în fața acțiunilor Republicii Moldova de a se îndepărta de lumea rusă.

„Această decizie a Moscovei arată un singur lucru: că Rusia a fost și rămâne un stat agresor. Argumentele invocate, precum că în Republica Moldova nu se respectă libertatea presei, nu își au locul. Știm cu toții cum este tratată presa, așa-zisă independentă, în Federația Rusă și cunoaștem cazurile de etichetare a tuturor celor care nu sunt de acord cu Kremlinul. Această decizie arată încă o dată că Rusia este neputincioasă în fața Republicii Moldova”, spune Tudor Ioniță.

Analistul politic și fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, a subliniat faptul că acțiunile Federației Ruse fac parte din războiul hibrid și cel informațional împotriva țării noastre.

„Rusia a pierdut în mare măsură facilitățile economice de a intimida Republica Moldova și asta vorbește despre faptul că influența Federației Ruse în Republica Moldova s-a diminuat în mod considerabil. Noi deja nu depindem în mod critic de pașii pe care îi întreprind în raport cu Republica Moldova. Această interdicție în raport cu unii cetățeni ai statului nostru mai degrabă vorbește despre această limitare drastică a capacității Federației Ruse de a influența situația din țara noastră”, punctează Anatol Țăranu.

Precizăm că 12 oficiali și reprezentanți ai mass-media din Republica Moldova au fost declarați indezirabili pe teritoriul Federației Ruse. Informația i-a fost comunicată Ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, convocat ieri la Ministerul Rus de Externe. În replică, reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au declarat că decizia Federației Ruse este una regretabilă și că astfel de măsuri devin deja obișnuite. Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre. Amintim că pe parcursul anului trecut autoritățile de la Moscova au interzis intrarea mai multor politicieni, funcționari publici și jurnaliști în Rusia.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult