Tensiuni între Tiraspol și Chișinău după intrarea în vigoare a noului Cod Vamal. În stânga Nistrului oamenii au ieșit la protest
Tiraspolul se plânge că noul Cod Vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale, va provoca pagube mari în bugetul regiunii separatiste, iar astăzi un grup de cetățeni din stânga Nistrului au protestat la punctul intern de control din Bender. De cealaltă parte, autoritățile constituționale de la Chișinău susțin că măsurile vor asigura condiții egale de activitate tuturor companiilor prin uniformizarea domeniului antreprenorial de pe ambele maluri ale Nistrului.
Noile tensiuni între Tiraspol și Chișinău au început odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Vamal, de la întâi ianuarie, potrivit căruia, agenții economici din regiunea transnistreană vor plăti taxele pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Într-un interviu pentru portalul rus RiaNovosti, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că plata taxelor vamale de către agenții economici din regiune va genera cheltuieli de zeci de milioane de dolari pe an, prin urmare prețurile vor crește, iar puterea de cumpărare a cetățenilor va scădea.
În dimineața acestei zile, mai mulți cetățeni din stânga Nistrului, cu pancarte în mâini, adunați la punctul intern de control din Bender, au organizat o acțiune de protest prin care au solicitat anularea taxelor vamale stabilite de autoritățile de la Chișinău. Biroul pentru Reintegrare a îndemnat cetățenii să facă diferența între libertatea de exprimare, care este în mod continuu persecutată în regiunea transnistreană, și evenimentele regizate.
Modificările la Codul Vamal au scopul să asigurare condiții egale de activitate pentru toate companiile, indiferent pe ce parte a Nistrului s-ar afla, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, reprezentantul Biroului, Ivan Țurcan. Potrivit funcționarului, măsurile vor genera beneficii pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, și vor elimina concurența neloială, contribuind la uniformizarea domeniului antreprenorial.
„Aceste măsuri se încadrează în eforturile Chișinăului de a restabili spațiile unice naționale, inclusiv în contextul vamal, economic și fiscal. Nu se introduc elemente diferite față de antreprenorii de pe malul stâng. Ca toți antreprenorii, de pe ambele maluri ale Nistrului, companiile din regiunea transnistreană vor avea mecanisme comune de stimulare prevăzute de legislația actuală a Republicii Moldova. Agenții economici din regiunea transnistreană în continuare se bucură de unele facilități, în special în procesul de autorizare a activităților din sectorul energetic cu o procedură simplificată de depunere a documentelor și eliberarea licențelor pentru o perioadă de șase luni”, a declarat Ivan Țurcan.
Amintim că, anterior, drept răspuns la modificările Codului Vamal, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au anunțat că, din data de 1 februarie, persoanele juridice din regiunea transnistreană, care se află sub jurisdicția autorităților constituționale, vor plăti tarife pentru gaz, energie electrică și apă la prețuri stabilite pe malul drept al Nistrului - 16 lei pentru gaze naturale și circa 3 lei pentru electricitate. Este vorba de câteva categorii de instituții, inclusiv școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.
De asemenea, vor fi introduse taxe vamale pentru fermierii din mai multe sate din raionul Dubăsari, care dețin terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, controlat de forțele separatiste.
Autoritățile de la Chișinău au declarat că nu vor ceda presiunilor Tiraspolului.
Autor: Cristina Prisacari