IGSU: Patinajul pe gheața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă este interzis dacă stratul nu depășește 10 cm
Schiatul, patinajul pe gheața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă este interzis, dacă stratul nu depășește între 8 și 10 cm. Iarna trecută patru persoane au ajuns sub gheață, dar au fost salvate, au declarat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în timpul unui exercițiu demonstrativ de salvare a persoanelor. Acesta a fost urmărit de aproximativ 20 de elevi ai Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Chișinău.
Chiar dacă în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi negative și pe unele bazine acvatice s-a format un strat de gheață, salvatorii susțin că este foarte periculos să patinăm sau să pescuim la copcă, deoarece gheața este foarte subțire.
Astăzi, în timpul unui exercițiu demonstrativ, șeful Serviciului protecție radioactivă, chimică și medico-biologică, Igor Mocanu, a precizat că, atunci când mergem la pescuit, ar fi de dorit să nu fim singuri, astfel ca în situații de risc să avem pe cineva care să ne salveze.
În cazul în care cineva ajunge sub gheață, trebuie să păstreze calmul, să iasă la suprafață și să se târască cu brațele și picioarele întinse lateral. După ce a fost scoasă de sub apă, persoana nu trebuie să consume băuturi alcoolice sau cafea.
„Noi dacă îi oferim alcool persoanei care a fost scoasă din gheață își pierde mai ușor temperatura corporală. Nu trebuie să-i facem frecții pentru că traumăm țesuturile moi și vasele capilare. Trebuie să le oferim lichide calde, se permit și cele dulci. Dacă apar semnele de vomă îl întoarcem pe spate ca să nu aspire masele vomitive”, a spus Igor Mocanu.
Exercițiul demonstrativ de salvare a persoanelor care ajung sub gheață s-a desfășurat pe Lacul Valea Morilor. Acesta a fost urmărit de aproximativ 20 de elevi din clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Chișinău.
Majoritatea elevilor au recunoscut că nu sunt tentați să meargă pe gheață pentru că știu care sunt riscurile, totuși aceștia au spus că au văzut persoane care au pescuit la copcă sau au patinat pe râuri când gheața era subțire.
Pescuitul la copcă se permite doar atunci când gheața depășește 10 centimetri, pentru patinaj stratul trebuie să fie de 12 centimetri, iar pentru deplasarea cu automobilul de teren - să aibă mai mult de 40 de centimetri.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, anul trecut patru persoane au ajuns sub gheață, însă din fericire au fost salvate.