Bugetul Procuraturii Generale pentru 2024, aprobat de CSP: este mai mare decât anul trecut cu 8%
Bugetul Procuraturii Generale pentru 2024, aprobat astăzi de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP), este mai mare cu 8 la sută față de anul trecut și constituie 446 de milioane de lei. Majoritatea banilor sunt destinați pentru salarizarea procurorilor.
85% din bugetul Procuraturii Generale din 2024 vor acoperi plata salariilor procurorilor și asigurărilor sociale de stat, iar 15% sunt repartizați pentru lucrările de reparație a clădirilor, procurarea echipamentelor, precum și a automobilelor de serviciu, a menționat procurorul general interimar, Ion Munteanu.
Totodată, șeful Procuraturii Generale a afirmat că deocamdată nu există claritate în privința bugetului Procuraturii Anticorupție, deoarece, începând din acest an, instituția va activa ca structură separată.
„Bugetul Procuraturii Generale în sumă totală de 440 650 000 de lei. Referitor la impedimente, începând cu acest an, de la 1 ianuarie de fapt, Procuratura Anticorupție beneficiază de buget propriu. În prezent bugetul nu este segregat, banii preconizați pentru bugetul Procuraturii Anticorupție sunt pe contul Procuraturii Generale. Nu există o claritate cum urmează Procuratura Anticorupție să gestioneze mijloacele financiare sau propriul buget atât timp cât nu are angajați. În acest sens, am solicitat Ministerul Finanțelor pentru a veni cu o explicație să avem claritate dacă este sau nu în drept Procuratura Generală sau secția contabilitate a Procuraturii Generale să gestioneze bugetul Procuraturii Anticorupție până la etapa respectivă, în caz contrar riscul de a nu avea posibilitatea de a efectua achiziții, achitări salariale inclusiv, astăzi predomină”, a declarat Ion Munteanu.
Prezentă la ședința CSP, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat că Ministerul Finanțelor a întreprins deja unele acțiuni pentru a gestiona situația financiară a Procuraturii Anticorupție.
„Un prim pas în acest sens a fost făcut de către Ministerul Finanțelor privind atribuirea acelui cont separat pentru Procuratura Anticorupție. Urmează deja alocarea unor resurse suplimentare, ca prima etapă pentru anul 2024, suplimentar pentru Procuratura Anticorupție, spre deosebire de anul precedent, urmând odată cu intrarea în vigoare a modificărilor în martie anul curent, eventual să revenim și în cadrul unui exercițiu de rectificare bugetară”, a declarat ministra Justiției.
Deocamdată, din bugetului aprobat astăzi de CSP, Procuraturii Anticorupție i-au fost repartizați 5 milioane de lei pentru procurarea dispozitivelor electronice, utilizate în urmărirea penală.
Autor: Olga Stăvilă