Externe

Alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, urmărite îndeaproape de China și SUA. Ion Marandici: „Putem asista la o schimbare a puterii”

Pe 13 ianuarie în Taiwan au loc alegeri prezidențiale și parlamentare. Scrutinele sunt urmărite îndeaproape de Beijing și de Washington, iar rezultatul lor va modela probabil viitorul insulei autonome, scrie presa internațională. China vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, în conformitate cu politica sa „o singură Chină”, și a promis că într-o zi îl va lua înapoi, cu utilizarea forței, chiar, dacă va fi necesar. Pe de altă parte, Statele Unite se angajează să sprijine Taiwanul în cazul unei tentative de incursiune din partea Chinei.

2024 va fi un an plin de alegeri în întreaga lume, dar unul dintre primele voturi din calendar va fi și unul dintre cele mai aprig contestate și mai importante: Taiwan, unde există interese strategice vitale în joc atât pentru SUA, cât și pentru China, scrie publicația The Guardian. Este important de accentuat că Taiwanul este republică prezidențială, iar alegerile se desfășoară într-un singur tur de scutin. Câștigător devine candidatul care obține cel mai mare număr de voturi.

Candidatul principal în această cursă strânsă este Lai Ching-te, actualul vicepreședinte din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, care susține suveranitatea de facto a Taiwanului și identitatea separată de China. Contracandidatul acestuia este este Hou Yu-ih, un fost ofițer de poliție și primar popular al orașului New Taipei din partea Kuomintang, principalul partid de opoziție din Taiwan, care în mod tradițional favorizează legături mai strânse cu China. Cel de-al treilea concurent, Ko Wen-je, provine din Partidul Popular din Taiwan, pe care l-a fondat abia în 2019. Fost primar al orașului Taipei, acesta se prezintă ca un politician neafiliat.

„Alegerile din Taiwan sunt importante din două motive, în opinia mea. În primul rând Taiwanul este o democrație relativ tânără care a avut alegeri prezidențiale din 1996 și a avut alternanța la putere, adică s-au schimbat partidele la putere de 3 ori până acum. Alegerile de acum nu sunt doar prezidențiale, dar sunt și parlamentare. În acest sens, putem asista la o schimbare a puterii, dar deocamdată nu aș vrea să spun că va câștiga candidatul Partidului Progresist, care se află acum la putere în Taiwan, pentru că în ultimele săptămâni înainte de alegeri sondajele nu sunt permise și la începutul lui ianuarie, el era dat cel câștigător, Lai Ching-te. În al doilea rând motivul economic. În Taiwan este concentrată, industria conductorilor și această industrie face parte din lanțul de aprovizionare globale de care depinde atât Europa cât și Statele Unite”, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, Ion Marandici, doctor în științe politice, specialist în relații internaționale, stabilit în Canada.

Rezultatul este urmărit îndeaproape de liderii comuniști chinezi, care pretind de mult timp că Taiwanul face parte din teritoriul lor, deși nu l-au controlat niciodată. Aceștia nu exclud utilizarea forței pentru a-și atinge ambiția declarată de mult timp de „reunificare”. Pe lângă semnificația sa teritorială pentru Beijing, Taiwanul este, de asemenea, o putere globală în domeniul semiconductorilor și găzduiește cel mai mare producător de cipuri din lume.

„Este un joc de cuvinte, atunci când se vorbește despre unificarea Taiwanului, la Beijing există mai multe scenarii. Există scenariul reunificării, după cum spune Beijingul, pe cale economică” și acesta a fost scenariul atunci când era la putere actuala opoziție din Taiwan, dar din 2016 de când la putere este partidul democrat progresist, Beijingul spune că în Taiwan se află la putere un partid independent pro-separatist. Al doilea scenariu este cel militar. În Taiwan, ambele partide speculează pe tema unei invazii, dar nu cred că acest lucru este foarte probabil, din cauza că, lanțul de aprovizionare nu sunt legate doar de Europa și Statele Unite, dar și de China(...) Aceste declarații ale Chinei ele trebuie văzute retorice pentru că la fiecare 4 ani se cam repetă”, a mai precizat Ion Marandici.

În același timp, experții internaționali conturează și un al treilea scenariu, despre care spun ei că ar fi cel mai plauzibil - ar consta în continuarea acțiunilor de tip hybrid, care sunt cel mai dificil de contracarat.

Administrația americană intenționează să trimită o delegație neoficială de foști înalți oficiali în Taiwan la scurt timp după alegeri, iar Beijingul a recomandat Washingtonului să se abțină de la ingerințe politice.

„În 2022 a avut loc o vizită importantă a speakerului Parlamentului american, Nensi Pelosi, care după asta a dus la tensionarea relațiilor între Taiwan și China. Delegația care vine din SUA nu poate fi condusă de Joe Biden, probabil va fi condusă de oficiali de rang mai jos, pentru a nu stârni tensiuni între SUA și China și relația dintre Taiwan și China. Relațiile dintre Taiwan și SUA sunt neoficiale pentru SUA nu recunosc independența Taiwanului sau nu recunosc Taiwanul ca stat separat”, a explicat expertul.

Totodată, Statele Unite ale Americii se angajează să sprijine Taiwanul în cazul unei tentative de incursiune din partea Chinei, deși natura și amploarea acestui sprijin rămân neclare – o politică cunoscută sub numele de „ambiguitate strategică”, mai scrie The Guardian. Toate acestea fac din Taiwan unul dintre cele mai fierbinți puncte fierbinți în relațiile SUA-China.

Anul trecut, Congresul american a autorizat până la 1 miliard de dolari drept ajutor militar pentru Taiwan, iar Departamentul de Stat a aprobat o vânzare în valoare de 500 de milioane de dolari pentru sisteme de căutare și urmărire pentru avioanele de luptă F-16”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult