Social

Eliberarea sub garanție, drept măsură de pedeapsă provizorie, a fost aplicată în cazul dosarelor de rezonanță. Autoritățile ar putea modifica legislația

Autoritățile ar putea modifica legislația în ce privește eliberarea sub garanție, după ce aceasta a început să fie aplicată mai des în cazul dosarelor de rezonanță. Și Procuratura Anticorupție se pronunță împotriva cauțiunii în astfel de dosare, dar experții susțin că, pentru a evita astfel de situații, procurorii ar trebui să pregătească mai bine dosarele pe care le transmit în instanțe.

Deși legală, eliberarea sub garanție a învinuitului a fost, mai des, aplicată în ultima perioadă în cazul dosarelor de rezonanță, susține președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate. Potrivit acesteia, pentru a nu abuza de norma legală, autoritățile ar putea modifica legislația.

„Eliberarea sub garanție a fost aplicată în cazuri numărate. Din păcate, a fost aplicată exact în cazurile astea mai dubioase. În cazurile obișnuite, când poate chiar cetățeanul ar fi ok să fie eliberat pe cauțiune, aceasta nu se aplică. În majoritatea țărilor se aplică această metodă. Deci nu este ceva excepțional sai ieșit din comun, dar trebuie să vedem cum de reglementat această măsură ca să poată fi aplicată eficient și să nu fie abuzată”, a precizat Olesea Stamate.

Eliberarea învinuitului din detenție în baza garanțiilor unor persoane terțe ar putea fi evitată, dacă procurorii ar prezenta probe concludente în instanță și ar fi mai transparenți în timpul ședințelor de judecată, a declarat pentru Radio Moldova expertul WatchDog, Alexandru Bot, după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că Anatolie Blonschi, care figurează în dosarul ”Frauda bancară”, aflat în detenție în penitenciarul nr 13, ar putea fi eliberat în baza unor garanții personale.

*„Noi ne bazăm doar pe percepția generală, că tot ce s-a întâmplat pe durata statului capturat este prin definiție ilegal. Dar, când ajungem să analizăm calitatea materialelor, care au fost prezentate în susținerea acestor acuzații apar probleme și suspiciuni. Apar probleme care generează iată soluții din acestea neînțelese și dubioase, care derivă doar din lipsa de transparență. Deci, dacă noi am înțelege suficient de clar ce este scris acolo, atunci și suspiciunile noastre ar dispărea. Noi, ori am ști cu certitudine că, scuzați, judecătorul este incompetent, ori dimpotrivă, înțelegem că judecătorul, la calitatea actelor care i-au fost prezentate de urmărirea penală, el nu are altă opțiune decât să decidă o măsură nepopulari și neînțeleasă de societate”, *a subliniat expertul.

În replică, Procuratura Anticorupție declară că este împotriva cauțiunii, deoarece, potrivit legislației, această măsură de pedeapsă se aplică în cazul infracțiunilor ușoare și mai puțin grave. Procurorii se pronunță pentru menținerea persoanei în arest, au comentat pentru Radio Moldova, reprezentanții instituției.

Precizăm că discuțiile despre aplicarea eliberării în baza garanției au apărut după ce aceste prevederi par să fie aplicate ca la indigo în privința a două persoane care figurează în dosarul „Frauda bancară”. Este vorba de fostul deputat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, care a fost eliberat sub garanția a patru persoane: 2 primari, un stareț de mănăstire și o fostă directoare de liceu, iar în prezent este examinată o solicitare similară din partea lui Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi. Anatolie Blonschi a fost reținut pe data de 9 ianuarie, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița și adus, în fața magistraților. Avocații săi au solicitat eliberarea acestuia din penitenciarul 13, sub garanția a trei persoane, inclusiv un preot.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult