Economic

În Republica Moldova crește numărul beneficiarilor de energie electrică din surse regenerabile

La sfârșitul anului 2023 erau înregistrați aproximativ 5 mii de beneficiari ai consumului de energie electrică din surse regenerabile, susțin experții în domeniu. Antreprenorii care și-au instalat panouri fotovoltaice afirmă că este o investiție inițial costisitoare, dar care se acoperă în timp.

forbes.ro
Sursa: forbes.ro

În anul 2023, conform datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă, în Republica Moldova erau aproximativ 5000 de consumatori de energie durabilă, un număr aproape de trei ori mai mare decât în 2022. De asemenea, numărul este în creștere de 40 de ori față de 2019, când erau înregistrați doar 127.

În ultimii patru ani, puterea totală a instalațiilor a crescut de 80 de ori, susține reprezentanta Centrului Național pentru Energie Durabilă, Irina Țerigradean.

„Republica Moldova are o pondere a surselor regenerabile de energie, a producției de energie electrică, de circa 6 la sută. Obiectivul este să avem 30 la sută către anul 2030. Acest lucru este posibil. Putem să înțelegem faptul că sursele regenerabile de energie sunt trecerea către o structură energetică mai durabilă și mai prietenoasă mediului”, a declarat Irina Țerigradean.

Spre deosebire de alte surse, energia solară nu generează emisii poluante. Odată instalate, panourile fotovoltaice, nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de seră, iar factura la energia electrică va scădea considerabil, susține antreprenorul Nicolae Botnari.

În prezent, state ca Norvegia, Austria, Suedia, Albania, Portugalia, Lituania și Croația dețin o pondere a surselor de energie regenerabilă în producția de energie electrică de peste 50%.

Republica Moldova și-a stabilit drept obiectiv național ca până în 2030 volumul energiei electrice consumate din surse regenerabile să constituie cel puțin 30%. Anul trecut acest tip de energie reprezenta 6 la sută.

Autor: Tatiana Trosinov

Citește mai mult